După o zi obositoare, un film bun în fața televizorului poate să te ajute să te relaxezi, în special dacă este însoțit de o masă delicioasă. Însă, mare atenție, deoarece mâncatul în fața micului ecran nu este un obicei sănătos. Află de ce nu ar trebui să mai faci asta!
În primul rând, deoarece mâncatul în fața televizorului îți dă tenința de a mânca mai mult. Astfel, mintea îți este distrasă de ceea ce vezi pe micul ecran, iar prin urmare, nu realizeazî cât de mult mănânci. Nici nu îți vei da seama când te-ai săturat.
Apoi, mâncatul în fața televizorului îți dă tendința de a consuma junk-food, adică pungi de chipsuri, popcorn, pizza, cartofi prăjiți. Aceste tipuri de mâncare sunt ușor de consumat și nici nu îți dai seama cât de ușor le consumi.
Astfel, când mănânci în fața telvizorului, îți crește riscul de obezitate. Mai multe studii susțin acest fapt, în special la copii. De asemenea, îți încetinește și metabolismul, ducând la acumularea de grăsimi în zona taliei.
În ultimul rând, ne vei mai simți când te vei sătura. De ce? Atunci când mintea este concentrată pe filmul preferat, îți blochează sentimentul de satisfacție. Și chiar dacă ai mâncat mult, vei simți că încă îți este foame.
În schimb, trebuie să acordăm atenție orelor la care mâncăm. Astfel, că fiecare dintre cele trei mese ale zilei este importantă. De altfel, mulţi sar peste micul dejun, uneori chiar şi peste prânz, şi mănâncă numai seara, târziu, când ajung acasă. Mai grav este și dacă aleg să consume alimente grase, dulciuri şi alcool, lucruri care încetinesc metabolismul şi favorizează depunerile de colesterol „rău” în orgasnim, crescând riscul de boli cardiovasculare, diabet şi obezitate.
”În general, organismul nostru este mai activ în prima jumătate a zilei. Spre seară, metabolismul nostru încetineşte cumva şi se pregăteşte de repaus, de culcare, şi atunci logic ar fi cel mai mult să mâncăm cel mai mare număr de calorii în prima jumătate a zilei, dimineaţă şi la prânz, aproximativ egal, iar seara, mult mai puţin în comparaţie cu prima parte a zilei”, spune dr. Ecaterina Zoican, specialist în nutriție, potrivit adevărul.ro.
”În prima parte a zilei, de preferat să avem proteine, glucide şi fibre. Acestea trei sunt principale. Dimineaţă predomină proteinele, glucidele şi fibrele, spre prânz este de dorit să scădem numărul de glucide, să predomine în farfurie proteine şi fibre, iar spre seară să încercăm cumva să renunţăm la glucide”, este schema alimentaţiei zilnice, anunțată de Ecaterina Zoican.