Ceea ce mâncam ne afectează direct sănătatea. Pătrunjelul se găsește de sute de ani în bucătăria românească, fiindu-i folosite în special frunzele. Planta este bogată în vitamine și minerale, iar bătrânele preparau remedii naturiste din acestea.
Pătrunjelul este bogat în proteine, 100 de grame din frunzele acestei plante depășește proteinele ouălor de găină. Frunzele de pătrunjel conțin și multe vitamine, minerale și antioxidanți care acționează ca o armată împotriva toxinelor și substanțelor nocive din organism.
Această plantă are și proprietăți diuretice, astfel ajută la eliminarea excesului de apă din țesuturi și îmbunătățește digestia. În felul acesta, pătrunjelul este recomandat celor care caută un remediu împotriva umflării picioarelor, sau celor care vor să scape de kilogramele în plus.
Frunzele, rădăcinile sau chiar și semințele plantei întăresc sistemul imunitar, și ajută astfel organismul să reziste la infecții. De asemenea, pătrunjelul distruge radicalii responsabili de apariția mai multor afecțiuni.
Pătrunjelul este folositor și la combaterea afecțiunilor aparatului respirator (tuberculoză, dureri în piept, astm bronșic) și stimulează expectorația, ajutând astfel la curățarea plămânilor.
Un consum regulat de pătrunjel te poate ajuta dacă suferi de o boală cardiovasculară cronică și vrei să eviți agravarea acesteia. Dacă sunt consumate crude sau doar puțin gătite, frunzele de pătrunjel fluidizează sângele și circulația acestuia către creier. Totodată, acestea dilată arterele, împiedică apariția cheagurilor de sânge și scad riscul de ateroscleroză.
Mai mult, pătrunjelul reglează nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului din sânge și ajută organismul uman să proceseze corect zaharurile.
Acestă plantă este un antioxidant, diuretic și calmant general. În cazul afecțiunilor hepatice, s-au observat îmbunătățiri ale stării generale în cazul celor cu hepatită, care mănâncă pătrunjel aproape în fiecare zi, chiar și în cantități reduse.
Pătrunjelul susține eliminarea toxinelor, dar în același timp sporește vindecarea ficatului și regenerarea acestuia.
Din timpuri străvechi, planta a fost folosită mai ales de către femei, în cazurile de infertilitate, de întârzieri ale menstruației sau lipsa ciclului menstrual, însă pătrunjelul a ajutat și la calmarea simptomelor de premenopauză.
Substanțele active din această plantă pot regla nivelele hormonale, pot calma durerile menstruale și crampele, pot regla fluxul menstrual și pot îmbunătăți activitatea ovarelor, pentru a asigura fertilitatea.
Deși acum este cultivat și utilizat în întreaga lume, pătrunjelul este originar din sudul Europei și nordul Africii.