Toamna, gospodinele adevărate nu îşi mai văd capul de treabă. Acestea pregătesc cu drag cele mai bune preparate pentru iarnă: zacuscă, murături, gemuri, compoturi. O reţetă mai puţin cunoscută este cea de vinete la borcan.
Dacă vrei să îi impresionezi pe cei dragi cu un preparat special şi puţin cunoscut, atunci ia caietul cu reţete şi noteaz-o pe cea de mai jos. Vinetele astea la borcan sunt absolut delicioase şi merg de minune pe mese de sărbătoare, alături de fripturi apetisante. În plus, ingredientele sunt la îndemâna oricui. Iată de ce ai nevoie pentru a le prepara:
Pentru marinadă:
În primul rând, se taie vinetele rondele de circa un cm grosime, apoi se curătă ardeiul de cotor şi seminţe şi se taie în bucăţi mari. Morcovul trebuie să fie tăiat şi el în fâşii, însă mai scurte, verdeaţa tocată mărunt. Ardeiul iute se taie rondele iar usturoiul felii.
Pentru pasul următor, este necesar un ceaun încăpător. Se toarnă uleiul în el, apoi se adaugă morcovul care se prăjeşte 2 minute. Acesta se scoate şi se pun şi ardeii în uleiul încins. Se amestecă bine şi se lasă tot 2 minute la călit. La final, se prăjesc şi vinetele, însă timpul creşte la 4 minute.
Borcanele în care vom pune amestecul trebuie să fie spălate bine şi uscate. În acestea, se adaugă un strat de vinete, unul de verdeaţă, usturoi, morcov, verdeaţă, ardei gras, verdeaţă, usturoi şi tot aşa, scriu cei de la retete-usoare.info.
Pentru marinadă, apa se pune la fiert şi se adaugă în ea sarea şi zahărul. Se lasă la fiert pentru 5 minute, apoi se pune şi oţetul. Lasă să clocotească un minut, apoi începe să torni lichidul în borcane. Acestea se etanşează cu capace, apoi se transferă într-o cratiţă cu prosop la bază, în care se toarnă apa caldă. Se sterilizează pentru 15 minute.
La final, borcanele se întorc cu capacul în jos şi se învelesc cu o pătură. Apoi, se transferă în cămară sau într-un loc ferit de razele soarelui şi răcoros.