Tensiunea arterială crescută este unul dintre efectele stresului zilnic. Modificarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață pot aduce ameliorări, ținând sub control tensiunea arterială și pot reduce riscurile asociate cu complicațiile acesteia asupra stării de sănătate. Dacă ați fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, trebuie să știți că, potrivit experților, o dietă bogată în nutrienți și scăzută în alimente care conțin sodiu poate ajuta la diminuarea acestei probleme într-un mod cât mai natural. Mai mult, dieta poate conține alimente foarte gustoase. Unul dintre cele care ajută să vă mențineți presiunea sângelui în limite normale este avocado.
Hipertensiunea arterială (HTA) poate fi un ”criminal tăcut” pentru că simptomele se dau văzute numai dacă te confrunți cu o tensiune arterială foarte ridicată. Cele mai frecvente simptome ale bolii includ dureri de cap, respirație scurtă, sângerări nazale, stări de amețeală și oboseală, dureri în piept, tulburări de vedere sau sânge în urină.
Pentru a controla această situație, unul dintre factorii principali este dieta sau modul de viață. Alimentele consumate trebuie să ajute la reglarea cantității de sodiu din organism, iar avocado poate ocupa locul fruntaș în clasament, îndeosebi pentru faptul că este și o sursă excelentă de potasiu. El conține, de asemenea, calciu, magneziu și vitamina E, toate acestea contribuind la menținerea unei tensiuni arteriale normale.
Spune-mi câți ani ai, ca să îți spun ce să mănânci – este noua regulă a nutriționiștilor care fac diete personalizate în funcție de vârstă. Căci dacă la 20 de ani sunt recomandate legumele verzi și carnea, iar după 40 de ani se schimbă nevoile organismului.
De exemplu, în primii ani de viață, copiii au nevoie mare de o cantitate importantă de proteine, Omega 3 și fructe. În adolescență, pot intra și alimente mai dense nutritiv, cum ar fi dulciurile, dar tot la această vârstă importante sunt lactatele, pentru că atunci se dezvoltă scheletul.
„Adolescenţii au nevoie de proteine mai multe, de energie mai multă, desigur că pot intra şi alimente mai dense nutritiv, cum ar fi şi un desert, cum ar fi dulciurile. Dar în general aici aportul de calciu devine extrem de important, lactatele, pentru că se dezvoltă scheletul”, explică nutriționistul Cristian Mărgărit pentru Observator.