Salariul profesorilor este un subiect delicat în special la noi în țară. Cât câștigă un om care modelează într-un bun procent generații de viitori adulți în societate în comperație cu salariul unui șofer?
Printre creșterile salariale se numără și cea de care au avut parte cadrele didactice, anunță INS. Din păcate, diferențele dintre sjulba acestuia și cea a unui șofer nu sunt deosebite deloc prin prisma banilor primiți lunar. Un șofer la minister are salariul brut al unui profesor cu studii superoare cu 20 de ani de vechime în domeniu și cu gradul didactic I, conform edupedu.ro. Profesorii au primit cu 20% mai mult în 2019 față de 2018, arată Institutul Național de Statistică. Acesta este al doilea domeniul în privința procentului de majorare a câștigului, după construcții. În anul precedent, salariul mediu brut/lună din învățământ a fost de 5.713 lei, iar net 3.396 lei. În educație, erau atunci înregistrați 360.600 de angajați, din care 20.271 în instituții private de învățământ. Salariile din raportul statistic precizat sunt calculate pentru toți angajații din domeniu, nu numai pentru cei de la catedră. Față de anul 2018, creșterile salariului mediu net/lună pe activități economice a fost astfel:
Salariul mediu net lunar din 2019, comparativ cu cel mediu pe economie, a fost mai mare cu 13.7% în învățământ. Acest lucru s-a petrecut în timp ce în toate activitățile economice salariile sunt mai mari decât media pe economie cu:
Exemple: Un profesor cu grad didactic I și 20 de ani de vechime, cu studii superioare și cu toate etapele parcurse, are salariul brut de aproximativ 4.330 de lei în 2020 și ar urma să ajungă la un brut de 5.101 de lei în luna septembrie 2021. Astfel, salariul ar urma să fie mărit cu 16%, arată Ministerul Educației. Un director de cabinet al Ministerului Educației are salariul de până la 8.631 de lei, mai mult cu aproape 900 de lei decât salariul unui profesor universitar cu studii și vechime, de aproximativ 7.700 de lei.
”În perioada 2019 -2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6lit. h). (4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază”
Legea 153/2017 de Ordonanță de Urgență 114/2018 – modificări