În fiecare an, de la începutul sezonului roșiilor românești, cel puțin, se aprinde scandalul chimicalelor periculoase care le coc înainte de vreme. Substanțele chimice pot face ca aceste legume să fie gata în trei zile, în loc de treizeci, cât este normal. Producătorii admit că ele sunt stropite, dar nu și nocive. Pe de altă parte, autoritățile fac controale, dar nu ne transmit și nouă ce avem în farfurie.
Românii sunt mari amatori de roșii, dar trebuie să fie atenți la ce aleg din piață sau de pe rafturile supermarketurilor. Unele pot fi cultivate în condiții inproprii și pot avea efect nociv asupra organismului.
De exemplu, roșiile care au semințe încolțite conțin o substanță toxică pentru oameni, anume solanina. Acest fenomen poate fi întâlnit și la castraveți, pepene sau mere. Conform specialiștilor, în funcție de concentrația solaninei și de cantitatea care a ajuns în corpul nostru, putem să ne simțim deshidratați, iar, în cele mai grave cazuri, putem ajunge la insuficiență renală.
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/stiri/wp-content/uploads/2020/10/legume-1.jpg)
Roșiile nu se consumă atunci când se administrează medicamente sulfanilamidice. În cazurile de astm bronșic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiaza renală, consumul lor trebuie redus. El ar trebui evitat, în schimb, în cazul bolilor gastroduodenale, din cauza acidității acestor legume.
Mâncăm din ce în ce mai mult și din ce în ce mai prost. Punem în farfurie legume și fructe nemuritoare, crescute pe repede-înainte. Am luat-o în fața naturii și am ajuns să mâncăm ananas roz, trufandale de vară în plină iarnă și invers sau pepene fără sâmburi.
În ultimii ani, agricultura nu s-a mai făcut în funcție de anotimp, ci a devenit o industrie de tip fast-food, care costă populația în timp. Goana după bani este cea care a condus la încercarea multora de a veni pe piață cu produse timpurii. Cartofi noi în martie sau roșii în aprilie. Dorința de a câștiga mai mult și repede printr-un produs ne-a dat peste cap noțiunile de sănătate de până acum, legumele și fructele nemaireprezentând tocmai oxigen pentru organism.
„Cred că este un moment în România în care tot ce înseamnă partea de sănătate publică ar trebui să treacă sub supravegherea CSAT-ului. Este o problemă de siguranță națională. În clipa în care a crescut incidența de cancer, a bolilor cardiovasculare, în tot ceea ce înseamnă accidente vasculare și obezitate infantilă – să ajungem pe primul loc în Uniunea Europeană, cred că este un semnal de grav”, Sorin Mierlea, președinte INFOCONS.