Cât privește mâncarea, la nivel de teorie ar trebui să mâncăm cât să trăim, dar alimentația corectă și delicioasă este însă o artă. Astfel că nu oricine este capabil să facă combiații gustoase și cu atât mai puțini sunt cei care fac alegeri sănătoase în dieta lor.
Dar vestea bună este că alimentația poate să treacă printr-un proces de educație, iar prima lecție este dată de către specialiștii ayurveda, o știință de origine indiană ce restabilește echilibrul organismului prin dietă și detoxifiere.
Laptele este o sursă importantă de proteine și de vitamine, de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos. Astfel, ca să ofere aportul de nutrimente, nu este necesar să fie consumat în exces, dar cu atât mai mult în combinație anumite alimente, precum fructele, peștele sau carn ea. Aparent, împreunarea calităților separate nu face altceva decât să aducă probleme de sănătate, fiind și concluzia specialiștilor ayurveda.
Iată, așadar, cele patru alimente pe care trebuie să le integrezi des în dieta ta, însă care nu trebuie combinate cu laptele. Potrivi descoperirilor ayurveda, laptele și peștele nu trebuie să se regăsească în același timp pe masă. Cele două au beneficii, dar combinate pot determina apariția unor toxine, care se manifestă prin pete la nivelul pielii. Eliminarea acestor toxine apare ca urmare a alimentelor rămase nedigerate.
Mai mult, această combinație periculoasă poate produce probleme cardiace ori de circulație, pe termen lung. Să nu mai amintim aici și de persoanele care au un sistem digestiv sensibil, ce pot să manifeste indigestii sub forme destul de grave.
Laptele, dar și carnea, fac parte din gama alimentelor complete din punct de vedere nutrițional și proteic. Dar în viziunea ayurvedană, combinațiaa dintre ele este interzisă pe motiv că poate să provoace indigestie.
Aparent, sistemul digestiv poate acționa eficient în a digera o anumită cantitate de proteine, venită din partea laptelui ori a cărnii. Dozele în plus însă, nu fac decât să pună presiune asupra procesului natural de digestie, așa că stomacul nu mai poate secreta sucurile gastrice.
Pe de altă parte, pe cât de „la modă” au devenit smoothie-urile, pe atât de nepotrivite sunt în alimentația ayurveda. Bananele, căpșunele și citricele au la bază acele proteine și vitamine care se regăsesc și în compoziția laptelui, fapt care provoacă un dezechilibru la nivelul florei intestinale. Dar asta nu este tot! Acest dezechilibru poate să afecteze și sistemul imunitar, iar factorii alergeni și infecțioși pot provoca daune în interiorul corpului.
Dar există situații în care opusele se atrag, însă nu se aplică și în cazul laptelui combinat cu sare. Din credințele ayurvedane, amestecarea celor două produse poate să provoace afecțiuni pe termen lung.