Alexandru Rafila a făcut anunţul mult aşteptat de români. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a explicat ce se întâmplă cu vaccinul pentru coronavirus şi cât va costa.
În contextul în care numărul de cazuri de COVID-19 este în creştere, românii cer informaţii despre imunizarea împotriva coronavirusului. Alexandru Rafila a vorbit, la Antena 3, despre acest subiect şi a precizat costul unui vaccin. Conform reprezentantului României la Organizaţia Mondială a Sănătății, românii vor plăti între 5 şi 20 de euro.
„Cred că până la sfârșitul anului, vor ieși cel puțin două vaccinuri. Prețul unei doze de vaccin ar putea costa între 5 euro și 20 de euro. Nu este un preț de nesuportat. Cu precizarea că vor fi două doze de vaccin. Al doilea vaccin se va face la un interval de 30-60 de zile”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.
Mai mult, acesta a precizat că la finalul anului 2020, ar putea să apară cel puţin două vaccinuri produse de marile companii, precum Pfizer, AstraZeneca sau Sanofi GSK.
Deşi toată lumea aşteaptă primirea vaccinului pentru a se imuniza, Raed Arafat a explicat că, în prima fază, vor fi injectate cadrele medicale şi personalul din linia întâi. Abia apoi se va putea trece la o vaccinare în masă a românilor.
“Va fi o provocare logistică, de transport, de administrare, de organizarea locurilor, de distribuire. Pentru acest lucru va exista o colaborare între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării. Depinde cum vor veni dozele. Eu mă îndoiesc că vor veni toate dozele, ele vor veni treptat. Trebuie stabilite exact priorităţile, avem personalul medical, medicii, asistentele, ambulanţierii, şi bineînţeles persoanele vulnerabile, cu comorbidităţi…. Este o problemă de siguranţă la nivel naţional. Şi va fi suportat de stat”, a explicat Raed Arafat.
De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai spus că ceea ce urmează în România va fi mai rău ca niciodată. Acesta se aşteaptă ca, în mai puţin de două săptămâni, numărul zilnic de cazuri noi să fie cuprins între 5.000 şi 7.000 de infectări.
“Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire”, a mai precizat Raed Arafat.