Situaţie incredibilă pentru un pacient. Deşi a fost vaccinat împotriva COVID-19, acesta a fost depistat pozitiv cu noul virus. Ce se întâmplă acum cu bărbatul?!
În urmă cu patru luni, un spaniol care trăieşte în Marea Britanie a fost unul dintre cei peste 20.000 de voluntari pentru testarea noului vaccin pentru coronavirus fabricat de compania Astra Zeneca. Acum, bărbatul a fost depistat pozitiv, motiv pentru care medicii au decis să îi facă mai multe investigaţii. Momentan, se află în autoizolare la domiciliu, iar starea sa de sănătate nu este una gravă.
“Ieri am fost depistat pozitiv. M-am trezit cu nasul înfundat şi o uşoară durere de cap. Am sunat la Universitatea Oxford şi mi-au zis să îmi iau o probă PCR, un exudat nazal şi să rămân în casă. Sper că vaccinul să îşi fi făcut efectul şi să nu dezvolt o formă gravă de COVID-19. Acum trebuie să vedem dacă vaccinul începe să acţioneze şi poate omorî virusul înainte să ajungă în sânge. Aceasta este diferenţa între a fi vaccinat şi a nu fi”, a spus Joan Pons, care a făcut anunţul pe Twitter, conform ElMundo.es.
Spaniolul locuieşte în Anglia de peste 20 de ani, unde lucrează ca asistent medical într-un spital. Acesta a fost imunizat pe data de 5 iunie, în cadrul programului lansat de Universitatea Oxford.
Întrebarea care stă acum pe buzele tuturor este “Când vom avea un vaccin anti-coronavirus?”. Din păcate, veştile nu sunt prea bune, specialiştii din întreaga lume spunând că pentru a oferi populaţiei o variantă sigură de imunizare, trebuie făcute teste pe cât mai mulţi oameni. De asemenea, trebuie urmărite complicaţiile pe care vaccinul le-ar putea da, chiar şi după o perioadă mai mare de timp de la administrare.
“Pentru dezvoltarea acestui vaccin, guvernul britanic a învestit 90 de milioane de lire sterline. La nivel mondial se lucrează la peste 160 de seruri împotriva coronavirusului, dintre care 23 sunt în fază avansată de testare”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.
“Există mai multe feluri de protecţie asigurate de vaccinuri. Unele opresc intrarea microbului în organism, altele duc la producţia de anticorpi, care blochează anumite proteine ale microbului, importante pentru producerea bolii. Deci uneori microbul poate să intre dar nu poate să producă boala respectivă”, a explicat şi Alex Cochino, medic primar imunolog INSMC