În contextul pandemiei de COVID-19 și a reînceperii școlii, Alexandru Rafila a explicat că cea mai bună protecție împotriva virozelor sezoniere și a gripei este vaccinarea antigripală. Cu toate acestea, înainte să apelăm la vaccin, trebuie să ținem cont de perioada în care ni-l facem. Reprezentantul României la OMS a explicat aspectele cărora trebuie să le acordăm mai multă importanță.
Explozia cazurilor de COVID-19 aduce îngrijorare în rândul tuturor, iar riscul asocierii cu un virus gripal le dă bătăi de cap medicilor, care se gândesc cu groază la un sistem medical care nu ar putea face față. Tocmai de aceea, Alexandru Rafila recomandă ca vaccinul gripal să fie făcut după 15 octombrie, pentru ca pacientul să aibă imunitate o perioadă mai lungă.
De asemenea, președintele Societății de Microbiologie din România și-a exprimat bucuria de a observa un procent mai mic de pacienți afectați de gripă, acesta putând fi un efect al purtării măștii și al unei igiene mai atente.
„Avem un pic de noroc anul ăsta, pentru că circulația virusurilor gripale a fost mai redusă decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă. Nu numai în România, ci în general, la nivel global.
Acest lucru ne sugerează că putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie, luna noiembrie, ne putem vaccina astfel încât să obținem o imunitate protectivă care să dureze cât mai mult în anul viitor. Pentru că dacă ne vaccinăm foarte devreme, de exemplu la 1 septembrie, atunci și imunitatea se «termină» ceva mai repede.
Nu-i niciun fel de problemă. Dacă vaccinul va fi administrat până la sfârșitul lunii noiembrie, nu-i niciun fel de problemă”, a explicat medicul, potrivit Digi24.
Alexandru Rafila a explicat cauza exploziei de îmbolnăviri cu COVID-19, după ce ieri, România a înregistrat 2.158 de cazuri. Din păcate, acesta este rezultatul reînceperii școlii și a altor activități care implică grupuri mari de oameni.
Potrivit reprezentantului României la OMS, această crștere uriașă are loc în toată Europa, nu doar în România. Din păcate, medicul avertizează că aceste creșteri vor mai avea loc, cel puțin până la sfârșitul anului.
„Tendinţa este generală şi sunt ţări la care numărul de cazuri noi raportat la populaţie chiar depăşeşte de câteva ori situaţia din România.
Noi ne găsim la 10-12 zile de la debutul anului şcolar şi în mod natural asistăm la o creştere a numărului de cazuri. Deciziile care ar trebui luate trebuie să fie luate atunci când vedem o tendinţă clară şi nu apreciem doar situaţia dintr-o singură zi.
E posibil să crească în continuare pentru că, duminică a fost un record de cazuri pentru acea zi. O rată de infectare foarte mare. Cifrele unei zile nu reflectă decât situaţia din ziua respectivă”, a afirmat Alexandru Rafila.
Acesta a mai dezvăluit că România nu se află printre țările în care pe parcursul verii s-au înregistrat mai puține cazuri, drept urmare, se află încă, în primul val.
„Noi am avut o evoluţie particulară, am avut multe cazuri şi în timpul verii, iar acum asistăm la ceea ce în UE se numeşte valul al doilea, o creştere a numărului de cazuri ca urmare a reluării activităţii şi cu o probabilitate de păstrare a acestui trend până spre sfârşitul anului.
Există şi avertismentul Centrului European de Control al Bolilor în acest sens. România se găseşte într-o situatie similară.Mi-e greu să spun că dacă toate ţările din UE sunt în al doilea val, noi suntem în primul val”, a spus acesta, potrivt antena3.