Potrivit unui anunț făcut de Casa Națională de Pensii Publice, beneficiarii pensiei de urmaș riscă să piardă banii începând din luna octombrie dacă nu fac un lucru. Iată ce documente trebuie trimise, informează impact.ro.
CNPP transmite acest lucru:
„Având în vedere că, în prezent, instituţiile de învăţământ comunică prin mijloace electronice adeverinţele prin care se face dovada continuării studiilor, iar aceşti beneficiari au posibilitatea de a le transmite caselor teritoriale de pensie prin aceleaşi modalităţi, adeverinţele în cauză, transmise electronic, constituie dovada privind continuarea studiilor şi vor fi avute în vedere la acordarea pensiei de urmaş, respectiv la continuarea plăţii pensiei de urmaş”.
De menționat este că anul acesta adeverințele sunt trimise de școli prin mijloace electronice. Ca urmare, cei care primesc astfel de pensii pot transmite autorităților astfel de documente, nu adeverințele în original, anunță CNPP.
Cu toate acestea, beneficiarii pensiei de urmaș vor fi nevoiți să prezinte autorităților și documentul original, dar până la finele anului școlar 2020-2021.
CNPP mai explică că aceste reguli se aplică copiilor care trebuie să primească sau deja primesc pensie de urmaș, care au împlinit deja vârsta de 16 ani. Mai mult, condițiile pentru acordarea pensiei de urmaș sunt stabilite de Legea 263/2010 în ce privește sistemul unitar de pensii publice. Conform ei, pensia de urmaș li se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedar era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.
Actul normativ mai menționează și faptul că au dreptul la pensia de urmaș copiii cu vârsta de până la 16 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminare lor, însă fără să depășească vârsta de 26 de ani.
„În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș, care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs”, stă scris Legea pensiilor.
Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 946.320 de persoane în luna septembrie, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Astfel, din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în septembrie, 797.585 erau pensionari din sistemul public, iar 148.735 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
În situația pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 298 de lei. De altfel, cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj – 349 lei, Bistriţa-Năsăud – 342 lei şi Hunedoara – 336 lei.
De asemenea, cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – 35.091 şi în judeţele Suceava – 32.154 pensionari, Iaşi – 28.518 şi Dolj – 27.801.