Vești proaste pentru milioane de pensionari români. Ce se întâmplă acum cu banii lor de pensie

Vești proaste pentru milioane de pensionari români. Ce se întâmplă acum cu banii lor de pensie
Violeta Alexandru recunoscută că una dintre cele mai productive membre a Guvernului Orban

Pensii 2020. Criza generată de coronavirus se resimte puternic în toată aripa economică a României. Specialiștii în economie vin cu previziuni sumbre pentru perioada care urmează. Iar asta mai ales în contexul în care nu se prevede nicio ameliorare a situației în care ne aflăm.

Vești proaste pentru milioane de pensionari români

Mai mult decât atât, cazurile de infectare cu coronavirus bat orice recorduri pe care le-am avut până acum. Prin urmare, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR vine cu previziuni sumbre. Astfel, oficialul BNR a avertizat asupra faptului că la o majorare a pensiilor cu 40%, deficitul Casei Naționale ”pur și simplu ar exploda”. În plus, acesta ar trebui acoperit cu bani de la bugetul de stat.

„În ipoteza în care pensiile ar creşte cu 40%, deficitul Casei de Pensii pur şi simplu ar exploda, pentru că încasările de contribuţii vor creşte mult mai puţin decât acest 40%. Rata de creştere a salariilor este mult mai scăzută de 40%… Cred că ne putem aştepta ca rata şomajului să mai crească odată cu expirarea măsurilor de ajutor pentru economie. De aceea, deficitul Casei de pensii va fi probabil de ordinul miliardelor de euro, iar acel deficit va trebui acoperit din bugetul de stat. De asemenea, valul de cazuri (de COVID-19 – n.r.) cu care ne confruntăm va avea şi el efecte economice, cred că mai mici decât în primăvară, pentru că nu se mai pune în discuţie închiderea întregii economii.”, a spus Cristian Popa, potrivit impact.ro.

”Învățăm să conviețuim cu virusul”

”Există o curbă de învăţare, învăţăm să convieţuim cu virusul. Măsurile ţintite şi localizate sunt mai eficiente din punct de vedere economic, dar asta nu înseamnă că nu vor fi efecte inclusiv asupra comportamentului consumatorilor, companiilor. Chiar şi în aceste condiţii dificile nu cred că este închis subiectul relaxării condiţiilor monetare, însă trebuie foarte multă precauţie”, a mai declarat Popa.

Planul de guvernare întocmit de PSD prevede ca salariul minim să fie majorat până la 3.500 de lei și punctul de pensie să crească cu 32 %. În documentul din partea PSD mai sunt menționate și alte promisiuni, cum ar fi  creșterea PIB cu 36%, adică un plus de 77 de miliarde de euro. Social-democrații doresc scăderea deficitului bugetar cu 6,4% din PIB. Ei vor să ajungă de la 9,4% în prezent la un deficit bugetar de 3% în anul 2024. Partidul Social Democrat promite o creștere a punctului de pensie cu 32 procente, iar pensia minimă ar crește cu 63%, de la 800 de lei la 1.300 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI