Sezonul rece se apropie, motiv pentru care medicii vorbesc despre o vitamină necesară, dar care de multe ori nu se află în cantitatea recomandată în organismul nostru. Iată care sunt alimentele care trebuie consumate constant pentru a-ţi asigura doza zilnică de vitamina D.
Toată lumea ştie că organismul îşi ia vitamina D din radiaţiile ultraviolete, însă medicii ne sfătuiesc ca în sezonul rece să consumăm anumite alimente mai mult decât de obicei pentru a asigura doza zilnică necesară. Acest micronutrient are rolul de a ajuta la absorbția și acțiunea calciului și a fosforului, previne îmbătrânirea creierului, îţi dă o stare bună de spirit, are rol în reglarea ritmului cardiac, dar este de mare ajutor şi pentru memorie. Mai mult, contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca scleroza în placi, artrita reumatoidă şi bolile inflamatorii intestinale.
Aşadar, cele mai bogate alimente în vitamina D sunt ouăle, peştele, cerealele, lactatele ciupercile şi ciocolata. De departe, cea mai bună sursă este somonul, acesta fiind urmat de ton, macrou, hering şi sardinele proaspete. O linguriţă de ulei de ficat de cod, de exemplu, este suficientă pentru a preveni deficienţa de vitamina D.
Dacă peştele nu este printre alimentele tale preferate, e bine să ştii că şi ouăle reprezintă o sursă bogată. Gălbenuşul este o minune din punct de vedere al mineralelor şi vitaminelor, spun specialiştii. Desigur, aceştia recomandă consumul ouălelor provenite de la găini crescute pe sol, cu hrană cât mai sănătoasă. Legumele cu frunzele verzi sunt şi ele de mare ajutor în această situaţie. Poţi pregăti astfel o salată cu spanac, salată verde, rucola şi ţi-ai asigurat o bună parte din necesarul zilnic de vitamina D.
Ciupercile de pădure pot sintetiza aceasta vitamină cu expunerea la lumina UV, motiv pentru care le poţi consuma cu încredere în sezonul rece. Brânzeturile şi iaurtul sunt şi ele o sursă valoroasă de vitamina D, alături de cereale, cacao şi ciocolată. Noi studii au demonstrat că boabele de cacao conţin cantități semnificative din acest micronutrient, aşadar ai toate motivele să savurezi zilnic două pătratele de ciocolată neagră.
Dacă nu obişnuieşti să consumi prea des alimentele enumerate mai sus, atunci ar trebui să fii atent şi la anumite simptome, pentru că este foarte posibil să ai o lipsă de vitamina D. Printre acestea se numără oboseala, apatia, lipsa de concentrare, dar şi schimbări bruşte ale stării de spirit sau iritabilitate. Durerile musculare, transpiraţia excesivă şi disconfortul la nivelul articulaţiilor îţi pot arăta şi ele că este posibil ca organismul să îţi transmită o carenţă.
Care este doza zilnică recomandată de ghidurile internaţionale:
Copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni – 400 UI/zi
Persoanele cu vârste cuprinse între 1 şi 70 de ani, femei gravide şi lăuze – 600 UI/zi
Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.