07 oct. 2020 | 15:46

Localitatea din Europa care nu a mai fost locuită de 46 de ani. Acum se schimbă totul: va fi redeschisă

News
Localitatea din Europa care nu a mai fost locuită de 46 de ani. Acum se schimbă totul: va fi redeschisă
Localitatea din Europa care nu a mai fost locuită de 46 de ani. Acum se schimbă totul: va fi redeschisă

Lumea bună, pe vremuri, în urmă cu 46 de ani, mergea într-una din cele mai frumoase stațiuni din Cipru. Staţiunea Varosha, la începutul anilor 70, era una dintre cele mai faimoase și scumpe destinații de vacanță.

Varosha, localitatea din Europa care nu a mai fost locuită de 46 de ani

Astăzi, în 2020, Varosha își va redeschide porțile pentru turiștii europeni și nu numai, în timp ce discuțiile Turciei privind aderarea la UE au ajuns la un „punct mort”. O să vă întrebați ce legătură are Turcia cu stațiunea cipriotă. Legăturile sunt mai mult decât economice, sunt chiar de ordin politic. Ankara a stârnit și mai mult tensiunile declarând redeschiderea acestei plaje într-o parte contestată din nordul Ciprului.

Se deschide Varosha, „orașul fantomă” disputat în nordul Ciprului

Într-o acțiune care probabil va continua să testeze relațiile Ankarei cu UE, o parte a unui oraș din nordul Ciprului controlat de Turcia urmează să se redeschidă săptămâna aceasta. Este pentru prima dată de la divizarea insulei mediteraneene în 1974, a anunțat președintele turc Erdogan pe Marţi.

Este vorba de o secțiune de coastă numită Varosha din orașul Famagusta. Zona respectivă a fost nelocuită de la războiul care a divizat Cipru în urmă cu 46 de ani. Președintele Erdogan  a anunțat că se va redeschide joi.

Localitatea din Europa care nu a mai fost locuită de 46 de ani. Acum se schimbă totul: va fi redeschisă

Varosha, stațiunea cipriotă, ocupată de turci în 1974

Este un fapt incontestabil că Maras face parte din Cipru (turc)„, a spus Erdogan, folosind numele turcesc pentru Varosha. „Vă sprijinim decizia de a deschide frumoasa coastă din Maras pentru uz public„, a declarat pentru premierul turc cipriot Ersin Tatar.

Guvernul Ciprului, recunoscut la nivel internațional, a condamnat rapid această măsură ca o „cascadorie preelectorală”. În același context Guvernul cipriot a mai declarat că va depune proteste Consiliului de Securitate al ONU și UE.

Famagusta a fost considerată un cip de negociere în confruntarea dintre nordul controlat de Turcia și sudul controlat de Grecia. Grecia a cerut întoarcerea orașului port la locuitorii săi originari, ciprioții greci, dintre care 39.000 locuiau odată la Varosha înainte de a fi forțați de armatele turcești în 1974, să părăsească localitatea.

Acum se schimbă totul: va fi redeschisă

Înainte de 1974, era zona turistică modernă a orașului. Locuitorii săi au fugit în timpul invaziei turcești din Cipru, în 1974. Atunci orașul Famagusta a intrat sub control turc și a rămas abandonat de atunci. Clădirile au decăzut și, în unele cazuri, conținutul lor a fost jefuit de-a lungul anilor.

Unele străzi au fost acoperite de vegetație, iar cartierul este în general descris ca un oraș fantomă, intrarea fiind interzisă publicului. Abandonată după adoptarea rezoluției 550 a Consiliului de Securitate al ONU din 1984, decizia „inventarului” din Varosha a fost anunțată de autoritățile cipriote turce la 18 iunie 2019. Afirmând că Varosha aparține Ciprului turc, Oktay a subliniat că orașul s-a transformat în timp într-un oraș fantomă.

Localitatea din Europa care nu a mai fost locuită de 46 de ani. Acum se schimbă totul: va fi redeschisă

Orașul fantomă, Varosha

”Soldații noștri sunt în Varosha din 1974. Vrem ca civilii să trăiască acum. Acesta a fost un centru de atracție, dar acum s-a transformat într-un oraș în care trăiesc șoareci. Clădirile au căzut. Menținerea orașului închis nu poate fi acceptată nici din punct de vedere legal, politic sau economic. Bunurile de fundație nu pot fi vândute sau transferate. În Nicosia, vom produce o soluție prin intermediul Comisiei imobiliare, care este acceptată și de CEDO. Ciprioții greci reclamanți vor aplica și .”, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.

Liderul cipriot turc critică întâlnirea

Între timp, președintele cipriot turc Mustafa Akıncı, care nu fusese invitat la ședință, a subliniat că Varosha nu ar trebui să rămână închis. Măsurile care trebuie luate ar trebui să fie în dreptul internațional.

”Are sens dacă este tratat într-un mod care contribuie la soluția [în Cipru] fără conflict cu ONU. În caz contrar, această inițiativă, care a avut loc înainte de alegerile viitoare, a fost foarte defectuoasă în ceea ce privește participarea, domeniul de aplicare și calendarul. Este, de asemenea, evident că nu va îndeplini scopul dorit.”, a spus Akıncı.

Varosha, a fost declarată zonă tampon între comunitățile insulei după ce armata turcă a intervenit ca putere garant în urma unei încercări de lovitură de stat inspirată de Grecia în 1974.

Înainte de divizarea Ciprului în urmă cu 45 de ani, Varosha era o destinație populară pentru vedetele de la Hollywood și turiștii bogați. Înainte de închidere, în Varosha existau peste 100 de hoteluri, cu o capacitate de cazare de 10.000.

Închiderea a venit într-un moment în care sute de proiecte de construcții noi erau în desfășurare. Orașul a găzduit, de asemenea, o bogată bibliotecă care oferea cărți în turcă, greacă și engleză.

Abandonat după adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU din 1984, Varosha (Maraș) din Cipru este în prezent un oraș fantomă unde intrarea este interzisă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care să le trimiți familiei și prietenilor de sărbătoarea Nașterii Domnului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Dezvăluirile care schimbă tot. Adevărata rețea care l-a propulsat Călin Georgescu
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro