03 oct. 2020 | 08:16

5 alimente dăunătoare dacă le consumi crude. Românii habar nu aveau, deși le mâncau zilnic

Știri generale
5 alimente dăunătoare dacă le consumi crude. Românii habar nu aveau, deși le mâncau zilnic
5 alimente dăunătoare dacă le consumi crude. Românii habar nu aveau, deși le mâncau zilnic

Deși sănătoase, fructele și legumele trebuie consumate cu moderație. Iar, pe cât de multe beneficii au, dacă sunt gătite necorespunzător, pot deveni ușor parte a unei bombe calorice. Pe de altă parte, paradoxal, unele dintre ele pot fi chiar și dăunătoare dacă le consumi crude. Scurta listă de alimente despre care specialiștii spun că te pot îmbolnăvi dacă le consumi fără să le prepari termic înainte. Roșiile și merele se numără printre ele.

5 alimente dăunătoare dacă le consumi crude

Lapte

Laptele are multe beneficii, însă proaspăt nu înseamnă crud. Nefiert sau nepasteurizat poate conține bacterii și germeni periculoși care te pot îmbolnăvi și îți pot provoca infecții grave, precum salmonella, listeria sau E-coli.

Ouă

În lume există o mulțime de sosuri sau preparate, în special în țări precum Japonia sau Coreea, unde oul crud este ingredientul secret al preparatelor. Specialiștii nu sunt, însă, de acord cu asta. Pe lângă infecțiile cu salmonella pe care le pot aduce, absorbția de proteine este mai mare în cazul ouălor gătite.

Mere

Un măr pe zi ține medicul departe, nu? E adevărat, dar ai grijă mare la semințe, deoarece acestea conțin amigdalin, un compus chimic ce conține cianură. Cotoarele a aproape 40 de mere au o doză letală.

Caju

Cine ar fi crezut că nucile sau alunele sunt periculoase? Gustarea sănătoasă dintre mese, care reduce colesterolul, riscul de a face atac de cord și ajută menținerea greutății sub control are și dezavantajele ei. Când sunt consumate crude, aceste alune conțin urusiol, o substanță toxică, regisită și în iedera otrăvitoare și în coaja fructului de mango.

Roșii

Punctul sensibil: roșiile. Consumate la micul dejun, la prânz, la cină, în salata de lângă bucata mare de carne pregătită. Roșiile pot fi regăsite în fiecare masă din zi, semn că românii nu se pot lipsi de ele. Însă, deși sunt mâncate crude, în special pe timpul verii, un studiu realizat de Universitatea Cornell arată că atunci când sunt gătite, cantitatea de antioxidanți este mai mare. Astfel, pentru a beneficia la maximum de proprietățile lor, acestea trebuie preparate termic înainte de a le consuma. De asemenea, roșiile se găsesc pe locul zece în topul alimentelor cu pesticide, așa că asigurați-vă că le-ați spălat bine înainte de a le consuma.

Mâncarea gătită și pâinea ajung cel mai des în coșul de gunoi

Românii cumpără alimente în exces, mai ales de sărbători, apoi le aruncă la gunoi. Mâncarea gătită și pâinea sunt primele pe listă atunci când vine vorba de produse care ajung în pubelă. Poate ar trebui să fim mai atenți cu cheltuielile, o spun reprezentanții Protecției Consumatorilor, care au făcut și un studiu pe tema risipei alimentelor.