În contextul pandemiei de coronavirus, ministrul Educației, Monica Anisie, a decis creșterea subvenției pentru cămine și cantine cu 10%.
Ce categorie de români vor beneficia de bani de la Guvern
S-au majorat subvențiile pentru studenți. Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a decis creșterea subvenției pentru cămine și cantine cu 10% pentru a contribui la implementarea măsurilor de distanțare fizică în spațiile de cazare existente și în spațiile de servire a mesei.
”Această măsură vine în sprijinul studenților, în contextul actual al situației epidemiologice, pentru a se putea implementa și asigura măsurile de distanțare fizică în spațiile de cazare existente și în spațiile de servire a mesei”, explică Ministerul într-un comunicat de presă.
Sumele atribuite fiecărei universități
Conform Ministerului Educației, sumele atribuite fiecărei universități în anul universitar 2020-2021 pentru subvenționarea cheltuielilor pentru cămine și cantine se alocă proporțional cu numărul de studenți, în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.
De acest ajutor beneficiază și studenții care încheie, conform legislației în vigoare, contracte de închiriere.
Guvernul României a decis alocarea din fonduri europene a sumei de 10 milioane de euro pentru universități, în vederea achiziției de dezinfectanți, echipamente sanitare de protecție, inclusiv pentru zona de cămine-cantine, se mai arată în comunicatul Ministerului.
Dinamica scenariilor de funcționare
Potrivit Edu.ro, Ministerul Educației a anunțat astăzi care sunt scenariile potrivit cărora școlile și universitățile vor decide dacă țin cursurile online sau cu prezență fizică.
Prin urmare, astăzi, 30 septembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București), se înregistrează următoarea situație:
- – 12.540 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
- – 4.535 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
- – 581 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 581 de unități aflate în această situație, numai 139 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 442 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.
Se dau bani de la Guvern! Ce categorie de români va beneficia de 10 milioane de euro
Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori,
se arată în comunicatul Ministerului Educației.