CNSAS a trimis la Curtea de Apel București documente din care reiese că Traian Băsescu a început să colaboreze cu Securitatea încă din primul an de studenție. Aceste documente au fost obținute din arhivele SRI și Ministerului Apărării Naționale și arată că fostul președinte al României „turna” la Securitate încă din 1972.
Documentele de la SRI și Ministerul Apărării Naționale au fost anonimizate, dar ele arată că Traian Băsescu a început colaborarea cu Securitatea în anul 1972, care a coincis cu înscrierea la Institutul de Marină. Apoi, în 1976, când a terminat facultatea, Băsescu a fost preluat de Securitatea Constanța.
Fostul șef de stat s-a înscris în Partidul Comunist Român în anul 1979, iar dosarul său a fost distrus „ca urmare a dobândirii de către titular a calităţii de membru.” Ulterior, în anul 1988, Traian Băsescu revine în țară și reia legătura cu Securitatea, căreia îi sesizează mai multe aspecte de interes operativ, după ce mai întâi este instruit și primește nume conspirativ.
În documentele trimise de CNSAS în instanță se arată următoarele: „Subliniem ca identitatea dintre sursa (…) si dl. (…) rezultă din faptul că numărul dosarului personal (…) din perioada colaborării cu organele de contrainformaţii militare (…) se regăseşte şi pe notele informative olografe ale sursei (…) documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calităţii de colaborator a acestuia.”
CNSAS precizează că infomrațiile furnizate de Traian Băsescu au dus la măsuri concrete dispuse de Securitate împotriva persoanelor vizate. Într-una dintre notele informative, fostul șef de stat a propus avizarea negativă a unei desemnări ca ofițer pe o navă ce urma să plece în străinătate a unei persoane care fusese denunțată.
Dosarul deschis la sesizarea CNSAS a fost înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal a Curții de Apel București pe data de 29 mai 2019. CNSAS le cere magistraților să stabilească dacă Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea.