Traian Băsescu, trimis în judecată pentru colaborare cu Securitatea

Traian Băsescu, trimis în judecată pentru colaborare cu Securitatea
Traian Băsescu, trimis în judecată pentru colaborare cu Securitatea

Traian Băsescu a fost trimis în judecată de CNSAS pentru colaborare cu Securitatea, scrie Europa Liberă. Dosarul de rețea ar conține doar coperțile pe microfilm, în timp ce 2 note informative ar fi fost descoperite în dosarele altor persoane care ar fi avut dosare de urmărire informative.

Potrivit unor surse care nu sunt citate de jurnaliștii care au redactat textul, dosarul de rețea ar fi gol, adică nu ar confirma o colaborare cu Securitatea, însă pe copertă ar fi menționat numărul dosarului, numele real și numele conspirativ.

În condițiile în care colegiul CNSAS nu poate da o decizie de poliție politică, acesta este obligat să apeleze la instanța de contencios administrativ, care poate stabili dacă a fost vorba despre colaborare cu Securitatea ca poliție politică.

Traian Băsescu ar fi colaborat cu Securitatea

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul CNSAS se arată că:

„1. Note de Constatare – Colaboratori ai Securităţii: Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:

– art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană.”

Ar fi vorba despre fostul președinte al României, Traian Băsescu. Acesta a fost verificat din oficiu, din postura de candidat la alegerile europarlamentare din data de 26 mai 2019. Investigația ar fi fost făcută pentru perioada în care Băsescu a fost student la Institutul de Marină din Constanța.

CNSAS l-a verifiat pe Traian Băsescu în repetate rânduri: 2002, 2004, 2006, 2009 și 2014. Centrul de Investigații, care este condus de Mugur Ciuvică, susține chiar că fostul șef de stat a fost ofițer de Securitate, racolat în perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanța.

Urmăriți Playtech.ro și pe