Reacția lui Traian Băsescu, după decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea

Traian Băsescu: "Colaborare, dar nu există un angajament"

Traian Băsescu a oferit prima reacție după decizia Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) privind colaborarea cu Securitatea. Fostul președinte al României a declarat că va avea o poziție publică referitoare la acest subiect abia după ce va merge să studieze dosarul.

CNSAS a anunțat, prin intermediul unui comunicat publicat pe site, că a luat decizia de a trimite către Secţia de Contencios Administrativ a Curții de Apel București o acţiune în urma căreia ar trebui să se stabilească dacă Traian Băsescu a colaborat sau nu cu Securitatea.

„1. Note de Constatare – Colaboratori ai Securităţii: Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:

– art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”, se arată în comunicat.

Traian Băsescu: „Colaborare, dar nu există un angajament”

„Sunt la a cincea adeverinţă. Înţeleg că… colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanţă şi o să am o poziţie publică legată de acesta”, a fost reacția lui Traian Băsescu după decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea.

Traian Băsescu a mai fost verificat de CNSAS în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2014. Fostul șef de stat a negat de fiecare dată orice legătură cu Securitatea. Actele care stau la baza noii verificări efectuate de CNSAS ar fi fost în arhivă încă din anul 2006, însă nu ar fi fost descoperite până în prezent.

Din datele strânse până în prezent ar rezulta că Traian Băsescu ar fi dat cel puțin o notă informativă, la începutul anilor ’70, semnată cu numele conspirativ „Petrov.” În dosar s-ar mai afla și documente din perioada 1988-1989, semnate cu „Traian B.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI