Specialiștii români au emis o nouă teorie referitoare la pâinea neambalată și noul coronavirus. Aceștia au declarat că pâinea neambalată rămâne contaminată după un eventual contact cu SARS-CoV-2.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS-CoV-2 rămâne detectabil pe pâine ore întregi. Conform primelor teorii se aștepta ca virusul să fie distrus de procesele chimice din pâine.
După analize s-a constat că virusul a fost detectat la câteva ore după contaminare. La studiu a participat și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș ”și Institutul de Virologie„ Ștefan S. Nicolau ”.
În România se produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de pâine. Prin urmare, clienții pot pune mâna direct pe produse și pot alege ce pâine doresc sau renunță la ea. Astfel că, evident, cei infectați vor contamina activ pâinea cu virusul.
Descoperirea ridică o întrebare uriașă pentru autoritățile din domeniu, și anume Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Sănătate Publică. În România, spre deosebire de alte țări, mai mult de jumătate din pâinea vândută este neambalată.
După cum au arătat specialiștii, de la începutul epidemiei, SARS-CoV-2 este „aerian”, adică este prezent în aer și în picăturile extrem de fine pe care le producem atunci când vorbim. Sau, gravitațional, aceste picături ajung la produsele care sunt expuse.
Este indicat să ne spălăm pe mâini, să spălăm obiectele pe care le ating alte persoane și să curățăm zonele expuse contaminării. Fructele, legumele trebuie și pot fi curățate. Din păcate, pâinea neambalată nu poate fi „spălată”.
Studiul a fost realizat de o echipă interdisciplinară de cercetători coordonați de Centrul 3NanoSAE de la Universitatea din București. Studiul avut ca scop determinarea persistenței și a riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2, agent COVID-19, prin suprafețele utilizate la ambalarea produselor de panificație.
În prima etapă a cercetării, secrețiile tractului respirator superior au fost colectate de la pacienții internați la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals ”din București, confirmați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2.
Aceste probe biologice au fost folosite pentru a prepara suspensii cu care materialele utilizate la ambalarea produselor de panificație au fost contaminate. Punga de ambalare a fost tăiată în pătrate cu o latură de aproximativ un centimetru. De asemenea, au fost tăiate bucăți de crustă de pâine cu grosimea de 3-4 mm și diametrul de 8 mm.
Două bucăți de pungă și, respectiv, de pâine au fost adăugate pe farfurii, utilizate pentru experiment. Punga și pâinea au fost sterilizate cu UV pe fiecare parte. Ulterior, pe fiecare bucată de pungă, respectiv de pâine, s-a adăugat o anumită cantitate de probă biologică de SARS-CoV-2, contactul fiind menținut timp de 30 de minute, o oră, respectiv trei ore.
Cercetătorii de la Universitatea din București arată că rezultatele studiului ar putea fi utile în găsirea de soluții pentru siguranța alimentelor, având în vedere epidemia cauzată de noul coronavirus.
În concluzie, specialiștii arată, după ambalarea în folie de plastic, fără perforații, produsele din pâine neamabalată nu mai sunt expuse riscului de contaminare cu noul coronavirus.