Gabriela Firea, reacție explozivă după ce DSP a blocat testarea populației pentru COVID-19: „Ministerul Sănătății nu vrea ca românii să afle realitatea”

Gabriela Firea, reacție explozivă după ce DSP a blocat testarea populației pentru COVID-19: „Ministerul Sănătății nu vrea ca românii să afle realitatea”
Gabriela Firea, reacție explozivă după ce DSP a blocat testarea populației pentru COVID-19: "Ministerul Sănătății nu vrea ca românii să afle realitatea” Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Vești triste în această dimineață. Primăria Muncipiului București a anunțat în urmă cu puțin timp blocarea testării de tip anticorpi de către Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică. Gabriela Firea avertizează autoritățile responsabile că va depune plângere penală.

Gabriela Firea, tună și fulgeră după oprirea testelor de tip anticorpi

Primăria Capitalei a început ieri testarea necesară pentru studiul științific prin care urmează a se afla gradul de contaminare al populației din Capitală, modul în care a circulat și s-a transmis virusul, dar și procentul de imunizare pe cale naturală al bucureștenilor. Acest proiect a fost realizat la inițiativa Primăriei București cu scopul de a reporni activitatea economică si a salva locurile de muncă din Capitală, în condiții de siguranță.

Primarul Gabriela Firea anunța scopul acestei testări, explicând că este un model urmat și de alte țări afectate puternic de pandemie, în vederea relansării economiei și a evitării transmiterii virusului în societate.

Nu era vorba să realizăm teste ani de zile. Noi doream câteva zile în care persoanele care s-au înscris în program să vină la arenă. Am oprit de aseară, noi respectăm instituțiile, chiar dacă cei care conduc vremelnic aceste instituții nu merită respectul nostru.

Vom continua testările pe legislația internațională. Nu cred că legislația națională este peste legislația internațională și europeană”, a spus Gabriela Firea, potrivit Digi24.

Edilul Capitalei a menționat că în aceste scenarii sunt prezente blocaje politice pentru că “Ministerul Sănătății nu vrea ca românii să afle realitatea”.

Românii înscriși la testări vor fi anunțați unde vor avea loc

Într-un comunicat anterior, PMB a transmis că cetățenii vor fi anunțați unde vor continua să se desfășoare testările. Până în acest moment s-au înscris 2000 de bucureșteni.

Aceste date sunt vitale pentru a stabili măsurile următoare, pentru că toate ţările şi-au repornit economia, dar noi se pare că încă suntem într-un soi de aşteptare care nu ne avantajează. Este un proiect preluat din practica ţărilor civilizate şi care au luptat real cu noul virus.

În toate marile capitale, acest tip de testare se face la oameni acasă sau în laboratoare organizate în spaţii temporare de tip container, corturi. Pentru testarea care vizează identificarea de anticorpi Covid, noi am propus alte spaţii – iniţial cabinetele socio-medicale de la sectoare, dar nu au fost acceptate.

Am propus apoi cabinetele şcolare, dar directorii unităţilor de învăţământ au primit ameninţări de la Ministerul Educaţiei, că vor fi demişi dacă acceptă acest lucru, deşi totul era gândit astfel încât să fie circuite separate faţă de alte activităţi din şcoli, pentru a nu pune în pericol celelalte persoane prezente. Aşadar, încă de la început am avut piedici”, a mai spus primarul general, Gabriela Firea.

Gabriela Firea acuză Ministerul Sănătății pentru abuz în serviciu

Disputele nu se opresc aici, iar Gabriela Firea declară război ministerului Sănătății și DSP-ului care încearcă prin diferite metode să stopeze aceste testări necesare populației. Primarul povestește că locul ales pentru testări, Arena Națională, a fost considerat un spațiu generos de către echipa de medici epidemiologi care s-au declarat mulțumiți la vizita făcută anterior, urmând să elibereze avizul temporar. Din păcate, acest lucru a întârziat să apară, iar ulterior s-a produs o întreagă neînțelegere.

Acest aviz nu a mai venit, deşi ASSMB a sunat la DSP Bucureşti în fiecare dimineaţă, timp de două săptămâni. Brusc, ieri, această instituţie condusă de fina Ministrului Educatiei din partea PNL, Monica Anisie, şi-a amintit de noi şi a venit o altă echipă a DSP pentru a ne anunţa că trebuie să încetăm activitatea, ne-au zis că de la Ministerul Sănătăţii li s-a spus că ar exista un Ordin de Ministru.

În loc de acuzaţii absolut nefondate şi calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministrul Sănătăţii să-şi facă treaba şi să emită norme pentru testările Covid. În prezent, fiecare oraş face cum consideră, preia din practia internaţională şi aplică local în funcţie de ce spaţii deţine, în lipsa unor reglementări naţionale unitare.

Acestea sunt motivele pentru care vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP şi a Ministerului Sănătăţii, pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Îi asigur pe bucureşteni că testările continuă, îl vom anunţa pe fiecare dintre cei înscrişi la ce unitate medicala va fi programat”, a spus Gabriela Firea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI