Poate părea ciudat să mănânci roşii negre, însă specialiştii susţin că acestea sunt mult mai sănătoase decât cele obişnuite. Mai mult, gustul este identic cu cel al tomatelor normale, aşadar ai toate motivele să le consumi cu încredere.
În urmă cu câţiva ani, cercetătorii britanici reuşeau să producă, pentru prima oară, un soi nou de roşii. “Indigo Rose” sunt pline de antioxidanţi care feresc organismul de cancer, dar şi de licopen care are un rol esenţial în circulaţia sanguină. De asemenea, reduc riscul apariţiei diabetului.
“Cantitatea de antioxidanţi în foarte mare măsură, chiar de aproape trei ori mai mult conţin. Sunt mult mai puternice ca antioxidanţi şi conţinutul de licopen ajută pentru circulaţia sanguină”, spune Dorina Gruia, consultant în nutriţie.
Pentru a obţine această culoare unică, oamenii de ştiinţă au combinat soiul de roşii mov cu cele obişnuite, iar ideea le-a venit imediat ce şi-au dat seama de proprietăţile avute de tomatele mov care conţin atocianine. Acestea sunt antioxidanţii atât de sănătoşi care se regăsesc şi în delicioasele afine. Până să se coacă, tomatele negre sunt verzi, exact ca cele normale.
“Acestea nu sunt la fel de dulci ca roşiile normale, dar au o aromă mai pregnantă şi un gust bun atunci când sunt folosite în salate. Mai există roşii închise la culoare. Dar Indigo Rose este singurul fel negru care a fost produs vreodată”, spune Alfie Jackson, manager la „Sutton Seeds”, o firmă care livrează seminţe de plante, din Marea Britanie, conform Daily Mail.
Aşa cum era de aşteptat, acest soi de tomate are şi un dezavantaj. Agricultorii din România, de exemplu, se plâng de faptul că roşiile negre sunt mult mai pretenţioase şi mai puţin productive, motiv pentru care preţul este mai mare. Un fir produce în jur de 5 kilograme, ceea ce înseamnă doar jumătate din cantitatea celor obişnuite.
„Sunt bogate în pigmenţi anticiani, substanţe flavonuide, sunt recomandate pentru cancer”, spune şi Costel Vînătoru, profesor doctor legumicultură.
Aşadar, preţul mai mare dat pe aceste roşii merită din plin. Nutriţioniştii spun că au cantităţi reduse de sodiu, grăsimi săturate, colesterol sau calorii. Astfel, sunt recomandate în cadrul regimurilor de slăbit. Mai mult, roşiile oferă organismului şi tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru.
De asemenea, sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sânge şi inhibă pofta de alimente dulci, aşadar când îţi este pofta de o prăjitură, deschide frigiderul şi mănâncă o roşie.