„Sarea scoate orice pată”, „pliculețele de ceai îndepărtează mirosurile neplăcute”, „bicarbonatul este produsul-minune din casă”. Câte dintre trucurile recomandate gospodinelor sunt doar mituri despre curățenie? Multe dintre ele nu funcționează, dar mulți români nu pot renunța la ele!
Oțetul, sarea, pliculețele de ceai, odorizantele de cameră, bicarbonatul de sodiu. Care dintre cele mai populare trucuri de curățenie recomandate gospodinelor nu sunt altceva decât mituri? Află care sunt, ca să nu îți pierzi timpul și energia fără rost.
Unul dintre cele mai populare mituri despre curățenie își are originea în reclamele de la TV. Adevărul este că nu există nicio soluție-minune ce poate să îndepărteze petele de murdărie în doar câteva secunde. Dacă vorbim despre depunerile de rugină, calcar, săpun sau grăsime, produsele trebuie lăsate să acționeze chiar și un sfert de oră. Abia apoi, zona trebuie ștearsă bine cu un burete sau o lavetă și apă.
Mitul legat de sare, ca substanță ce poate îndepărta orice pată, trebuie închis într-un sertar și uitat! Dacă pui sare peste anumite substanțe, riști să faci mai mult rău decât bine. Da, ea poate ajuta în cazul petelor de grăsime. În schimb, nu trebuie folosită pe petele de suc de roșii sau alte ingrediente colorate, deoarece sarea poate să fixeze culorile acestora în țesătură. Folosiți detergenți speciali.
Pliculețele de ceai sunt „vedetele” multor mituri despre curățenie. Acest fapt se datorează, cel mai probabil, aromei plăcute pe care o au. Ei bine, adevărul este cu totul altul. Singurul lucru pe care îl pot face este să mascheze, pentru o perioadă scurtă, anumite mirosuri neplăcute. Nu le vor putea elimina în totalitate niciodată. Cu alte cuvinte, pliculețe de ceai nu vor avea niciun efect dacă sunt puse în pantofii de sport. Chiar dacă sunt lăsate să acționeze peste noapte, dimineața, încălțămintea va avea același miros. Singura soluție, în acest caz, este spălarea. Dacă vrei să apelezi la un truc pentru curățenie ce dă rezultate, încearcă să îi pulverizezi la interior cu vodkă și apoi cu bicarbonat de sodiu.
Nici banalele mopuri nu au scăpat de miturile despre curățenie. Există numeroase voci ce susțin că mopurile din sfoară de bumbac sau din fibre sintetice ar fi, de fapt, cele mai eficiente, pentru că pot fi stoarse rapid și se manevrează cu ușurință. Adevărul este că sfoara nu poate absorbi prea bine apa plină de mizerie. În plus, va lăsa urme inestetice. Mopurile moderne, din microfibră, sunt mai eficiente. Ele curăță foarte bine apa și urmele umede de praf și mizerie.