Din cauza pandemiei de coronavirus, România a înregistrat o scădere economică evidentă. În al doilea trimestru a acestui an, considerat de analiști cel mai negru pentru economie, Profitul Intern Brut a României a fost cu 10,5% mai mic față de aceeași perioadă a anului precedent.
Mulți români și-au pierdut locurile de muncă, iar în acest moment avem aproape jumătate de milion de șomeri. Previziunile analiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc bune. Așadar specialiștii recomandă ca oamenii să fie atenți cu cheltuielile și să încerce să facă economii.
Economistul Adrian Câciu a vorbit pentru Impact.ro despre ce ar trebui să facă românii, din punct de vedere financiar, în perioada aceasta.
”În primul rând discutăm despre economisire, pentru că primul imbold pe care îl are orice cetățean este acela de prudență. În momentul în care vedem că lucrurile nu sunt în regulă și avem în față o incertitudine cu privire la evoluția economică și mai ales la locul de muncă, sau la ceea ce înseamnă veniturile personale, încerci să fii prudent. Automat consumi mai puțin și atunci ai o plajă mai largă de economisire. De altfel, sfatul meu ar fi, ca pentru perioada următoare, consumul să se rezume doar la strictul necesar pentru fiecare cetățean.” a spus Adrian Câciu.
Întrebat ce ar trebui să facă românii pentru a păstra un echilibru financiar, Adrian Câciu a răspuns:
”Nu trebuie să dăm banii pe extravaganțe. În momentele de criză, sau în momentele în care există incertitudine pe piața economică nu este momentul oportun nici să te duci în concedii luxoase, nici să faci investiții pe care nu ți le poți permite și mai ales nu este momentul să te supraîndatorezi.
Acum consumăm ce avem nevoie, strictul necesar, iar investițiile pe termen mediu și lung le amânăm. Extravaganțele, cel puțin în acest an și până la jumătatea anului viitor, le excludem din planurile noastre.
Potrivit ultimelor statistici de ale INS, în luna iulie rata șomajului a ajuns la 5,4% adică 484,000 de șomeri. Este o creștere cu 25% față de începutul anului. Ce sfaturi are economistul pentru oamenii ce și-au pierdut locul de muncă.
”Din nou, fac apel la rațiune. Chiar dacă situația i-a dus la pierderea locurilor de muncă să nu uite un lucru: în ianuarie 2020, România avea o criză a forței de muncă de peste un milion de angajați. După ce va trece această perioadă, criza (forței de muncă – n.r.) va reveni. Adică există plajă de angajare. În al doilea rând, să nu uite ce a însemnat această criză. Am spus-o și în 2012, crizele ne demonstrează cât de vulnerabili suntem atunci când nu suntem pregătiți. De regulă, angajatorii renunță cel mai ușor la oamenii care nu au o pregătire profesională foarte bună. Pe de altă parte, și oamenii care nu au o pregătire profesională foarte bună au tendința de confort de a nu se califica mai mult pentru că ”merge și așa”.
În acest timp, dacă pot să se recalifice și să caute profesiile care se cer acum și cele de viitor. Trăim într-o epocă a digitalizării și automat, aproape fiecare angajat va trebui să știe ce înseamnă telemuncă, va trebui să știe să lucreze cu un calculator și cu tehnologie automatizată. Să nu intre în depresie. Piața muncii din România are nevoie de lucrători. Deși în momentul de față există o contracție – avem o creștere a șomajului – își vor găsi loc de muncă.
Încă un sfat: să fie duri când negociază contractele. Să nu se mai lase plătiți pe salariul minim pe economie, dacă au o calificare. Pentru că iată, cel mai mare număr de șomeri îl avem în zona salariului minim.” a spus Adrian Câciu.