Jos pălăria! Cum a reușit un român să pună Fiebinții de Jos pe harta afacerilor de succes. Un vis nebun, ce părea aproape imposibil de realizat, i-a adus lui Ștefan Deiu venituri de peste 200.000 de lei. Cum a fost bărbatul la un pas să piardă tot?
Este posibil ca unii să-l fi crezut nebun pe Ștefan Deiu, în momentul în care a decis să își investească toți banii într-o afacere despre care nu știa absolut nimic. Cu doi ani în urmă, bărbatul, care avea experiență în domeniul vânzărilor, a dat 80.000 de lei pe o cultură de căpșuni cu o suprafață de o mie de metri pătrați, în Fierbinții de Jos. De atunci, a crescut-o de zece ori! Cu zero experiență în domeniu, după doi ani în care a fost la un pas să își piardă întreaga investiție nu doar o dată, Ștefan speră ca, în viitorul nu prea îndepărtat, să devină unul dintre producătorii importanți de pe piață.
„Lucrând de o viaţă în vânzări, am început să simt că la un moment dat o să vină timpul în care nu o să mai fac faţă targeturilor, nu o să mai pot performa. Atunci m-am gândit ce o să pot produce pe pământ. Planul a început cu producţia de fructe de pădure, chiar dacă Fierbinţii de Jos este o zonă legumicolă. Punând pe o tavă toate fructele, mi-am dat seamă că copiii vor alege întotdeauna căpşuni şi aşa am ales să cultiv căpşuni”, spune Ştefan Deiu, cofondatorul Las’ Căpşuni, pentru Ziarul Financiar.
În primă etapă, unicul său partener de afaceri i-a fost soția. Acum, întreaga familie este implicată. Primul material săditor folosit de Ștefan Deiu a fost adus tocmai din Spania. Între timp, spune afaceristul, a apărut și în România o pepinieră certificată pentru material săditor. Las’ Căpșuni produce soiurile Malga, Albion și Amandine, ce rodesc pe o perioadă mai lungă de timp.
De când a pornit la drum cu afacerea sa, în august 2018, s-a extins în fiecare an. După primul an, suprafața cultivată a ajuns, de la 1.000 metri pătrați, la 5.000, apoi, un an mai târziu, la 10.000. Afaceristul a dezvăluit că, deocamdată, nu își mai dorește creșterea suprafeței, ci să protejeze suprafața plantată pe care o are acum.
„Prima provocare am avut-o în februarie 2019, când o furtună puternică a distrus parţial solarul pe care l-am construit în august. În mai, o furtună a distrus de tot solarul, iar eu m-a dus la bancă, am făcut credit, am extins. Investiţia iniţială am făcut-o cu fonduri proprii, dar pentru extindere am mers la bancă, deoarece credem foarte mult în ceea ce facem”, a povestit Ștefan Deiu.