Femeile care vor să se pensioneze trebuie să îndeplinească mai multe condiții, potrivit noilor prevederi din Legea Pensiilor, care a stârnit controverse în Parlament în mometnul în care au fost propuse spre dezbatere. În prezent, Legea Pensiilor prevede că femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani, dar vârsta standard nu a fost atinsă efectiv.
Potrivit noilor prevederi din lege, femeile vor putea să lucreze până la vârsta de 65 de ani dacă doresc acest lucru și dacă fac o solicitare în scris. Cererea trebuie depusă cu 30 de zile înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare şi a stagiului minim de cotizare. În prezent, Legea Pensiilor prevede că vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, dar aceasta nu a fost atinsă efectiv, astfel că abia în anul 2030 se va putea aplica. În anul 2019, femeile care au ajuns la vârsta de 61 de ani pot ieși la pensie.
În ceea ce îi privește pe bărbați, vârsta standard de pesnionare a fost atinsă deja. România și-a luat angajamentul de a egaliza vârsta de pensionare la 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.
Pentru că vârsta standard de pesnionare trebuie atinsă treptat, în perioada mai – iulie 2019 se pot pensiona femeile care au împlinit 61 de ani și o lună. Ele trebuie să aibă un stagiu minim de 15 ani de vechime și un stagiu complet de cotizare la sistemul de stat de 31 de ani și o lună. În perioada septembrie – noiembrie 2019 se pot pensiona femeile care au împlinit vârsta de 61 de ani și 2 luni, care au cel puțin 15 ani vechime și un stagiu complet de cotizare de 31 de ani și 2 luni. În anumite condiții, femeile pot ieși mai devreme la pensie.
Legea nouă a pensiilor, votată în Parlament în luna decembrie a anului 2018, urmează să fie aplicată în anul curent, alături de o serie de schimbări. Astfel, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în cazul femeilor, care au născut trei copii, arată că acestea vor beneficia de reducerea a vârstei de pensionare cu nu mai puțin de 6 ani. Femeia, însă, trebuei să fi crescut minorul până la vârsta de 16 ani. O majorare a pensiilor va vea loc în anul 2020, cu 40%. Lucrul acesta va fi posibil odată cu creșterea punctului de pensie de la 1,265, la 1.775 lei.