Guvernul, noi modificări la Pilonul II de pensii. Ce se întâmplă cu fondurile private

Guvernul, noi modificări la Pilonul II de pensii. Ce se întâmplă cu fondurile private
Românii nu renunță la Pilonul II de pensii

Guvernul face un pas în spate în privința Pilonului II de pensii. În decembrie, anul trecut, prin controversata Ordonanță 114, Executivul lua măsuri considerate inacceptabile de fondurile care administrează pensiile private de la Pilonul II. Acum, a venit cu noi modificări, care vor fi operate tot printr-o ordonanță de urgență.

La finalul anului trecut, Guvernul crea haos în rândul administratorilor de pensii de la Pilonul II. Cerințele de capital erau majorate substanțial, în acord, susținea Guvernul, cu activele pe care aceștia le administrează.

Numai că aceste măsuri nu erau fezabile, din moment ce administratorii ar fi fost, practic, obligați să vină cu bani de acasă pentru a se conforma. Au existat amenințări, mai voalate sau nu, prin care aceștia au avertizat că afacerile le-ar fi afectate și că nu exclud posibilitatea să se retragă de pe această piață.

Ce modificări a pregătit Guvernul la Pilonul II de pensii

Prin Ordonanța 114, act normativ care punea pe jar mediul de afaceri din România, Guvernul impunea cerințe de capital mai mari pentru administratorii fondurilor adunate la Pilonul II de pensii. Ei ar fi trebuit să suplimenteze capitalul cu aproximativ 3,5 miliarde de lei, ceea ce nu era sustenabil, din moment ce suma era de peste 11 ori mai mare decât cea actuală.

După ce OUG 114 a fost puternic contestată de mai toți actorii vizați de măsuri, Executivul a decis să suspende aplicarea măsurilor până la 31 mai. Între timp, dă semne că s-a răzgândit și face un pas înapoi.

Guvernul revine cu un nou proiect de OUG care nu numai că suspendă cerințele de capital impuse inițial până la 31 decembrie, dar le și micșorează.

Inițial, administratorii ar fi trebuit să vireze un capital social minim de 10% din valoarea totală a contribuțiilor participanților (cotă valabilă pentru fondurile de peste 500 mil. euro). În noul proiect de OUG, capitalul social minim este de 8% din valoarea contribuțiilor virate doar în anul calendaristic precedent.

Ceea ce înseamnă aproximativ o dublare a cerințelor curente, mult mai puțin decât creșterea de 11 ori impusă prin OUG 114, potrivit profit.ro.

pensii romania pensii majorate

Ce trebuie să știe administratorii fondurilor de Pilonul II de pensii

În noul proiect de OUG, administratorii ar mai putea beneficia și de niște deduceri de capital pentru banii pe care îi investesc în infrastructură și în parteneriate publice private. Cu cât investsc mai mult, cu atât cerințele de capital scad.

Numai că e vorba de investițiile făcute în anul precedent, în cazul de față 2018, iar ele nu există. Rămâne de văzut dacă administratorii se vor arăta deschiși la investiții în parteneriat cu statul român. Cresc, de asemenea, și investițiile maxime pe care un singur administrator le poate face în baza acțiunilor unui singur emitent – de la 10 procente la 15%.

Cum explică Guvernul pasul înapoi

După câteva luni în care nimeni nu prea a știut ce are de gând Guvernul, oficialii de la Palatul Victoria răspund și de ce doresc să aducă aceste modificări.

Necesitatea clarificării modului de calcul privind cerinţele de capital pentru administratorii de fonduri de pensii pilon II ce derivă din apropierea datei de 31 mai 2019, respectiv data la care ia naştere obligaţia administratorilor de a aduce capital suplimentar. Chiar dacă aceasta obligaţie este exigibilă la data de 31 Decembrie 2019, ea va avea impact negativ asupra indicatorilor de solvabilitate ai administratorilor şi ai grupurilor financiare din care aceştia fac parte încă de la data apariţiei acesteia”, se arată în proiectul de OUG.

Guvernul insistă pe investițiile pe care le pot face administratorii, în speranța că va reuși să-și finanțeze propriile proiecte prin parteneriate public-private. De precizat, însă, că în cazul acestora, banii sunt recuperați greu și, mai important, unul dintre motivele pentru care proiectele Guvernului nu sunt bancabile este pentru că acestea sunt făcute, de multe ori, pe genunchi.

Astfel, capitalul social minim necesar la 31 decembrie a anului în curs este echivalentul în lei a 8% din contribuţiile virate în anul calendaristic precedent diminuate proportional cu ponderea investiţiilor în infrastructură (PPP, fonduri de investitii specializate in infrastructura) în total active la sfărşitul anului precedent”, se mai arată proiectul care modifică OUG 114.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI