Pentru a evita amenzile de la Poliția Rutieră, şoferii din România au dezvoltat un fel de avertizare ce foloseşte semnalale luminoase ale maşinii, cunoscute ca și flash-uri. De cele mai multe ori, șoferii care văd echipaje de poliție fie cu radar, fie fără radar, îi atenționează pe șoferii din sens opus cu flash-uri, aceștia din urmă știind ce urmează pe drum. De asemenea, șoferii mai apelează un fel de flash-uri, acestea fiind folosite pentru șoferul din față.
Semnalizarea cu falsh-uri nu se învaţă în şcoala de şoferi, dar este destul de intuitivă și toți șoferii o folosesc într-un final. Pe lângă flash-urile folosite pentru șoferii din sens invers, respectiv pentru avertizarea lor că urmează un echipaj rutier, de cele mai multe ori flash-urile sunt folosite și pentru a-l intimida pe șoferul din faţă, pentru a-l face să se dea la o parte.
Folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul circulă din sens opus, sau faţă de autovehiculul care circulă în faţa, constituie contravenţii şi se sancţionează potrivit art. 99 alin. (2) şi art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 1 şi pct. 9, cu două puncte de amendă, respectiv 280 de lei, în contextul în care un punct de amendă este 140 de lei.
Poliția Română a reamintit care este diferența dintre flash-urile din același sens și flash-urile din sens opus, într-o postare pe Facebook. Astfel, Poliția Română încearcă să atragă atenția în privința folosirii luminilor pentru intimidarea celorlați parteneri de trafic.
Oamenii legii redau un mesaj amuzant primit de la un șofer. Șoferul s-a plâns că atunci când intră pe autostradă întâlnește mulți șoferi care dau flash-uri.
”Aurel ne scrie…
Vă rog să distribuiți mesajul meu pentru că pe voi vă urmărește lumea:
„Am observat că atunci când intru pe autostradă, foarte multe mașini au probleme la instalația electrică pe partea de fază lungă-scurtă și poate prin mesajul meu îi ajut să își ducă mașinile la verificat”.
Mulțumim, Aurel!
P.S.: Folosirea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul care circulă în fața sa, în aceeași direcție de mers, se sancționează.
Știți care este diferența dintre flash-urile din același sens și cele din sens opus?
Nici una…amenda este aceeași!”, a scis Poliția Română.
În anii 2010 şi 2014, experții din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii au făcut două sondaje, privind „Atitudini şi comportamente ale şoferilor în traficul rutier din România”. În cadrul acestui studiu a fost abordat și comportamentul agresiv în trafic, unul dintre acestea fiind utilizarea flash-urilor/claxoanelor.
Potrivit rezultatelor, peste 70% dintre conducătorii auto (78,7% în sondajul din 2010 şi 71% în cel din 2014) au declarat ca au fost agresaţi în trafic, în ultimele 6 luni, de flashuri și claxoane.