România și legislația în vigoare apără drepturile copiilor, indiferent de vârstă. În același timp Codul Penal are anumite aspecte asupra răspunderii copilului, când vine vorba de încălcarea legilor statului.
În legislația națională există aspecte clare asupra răspunderii penale a copiilor, indiferent de vârstă. În cadrul Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului [272/2004] se specifică faptul că un copil sub 18 ani este o ființă umană care nu a dobândit capacitatea deplină de exercițiu, conform legii. În aceeași lege mai este specificată și vârsta la care un copil poate, într-un fel sau altul, să răspundă penal:
Vârsta de răspundere penală – 14 ani – Codul penal, Artă. 113 – Limite de răspundere penală
1) Un minor care nu a împlinit încă 14 ani nu are răspundere penală.
2) Un minor cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani va avea răspundere penală dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu competență.
3) Un minor care a împlinit 16 ani va avea răspunderea penală conform legii.
În cazul în care minorul are 14 ani acesta va răspude în fața legilor, conform datelor de mai jos;
- dacă comite o infracțiune va fi anchetat penal de polițiști,
- va fi trimis în judecată de procuror și va fi sancționat de către judecător.
- inorul suspect de comiterea unei infracțiuni violente e posibil să fie reținut de poliție (24 ore)
- apoi arestat preventiv de către judecător (30 zile).
- La sfârșitul procesului un minor dovedit ca fiind infractor va fi sancționat cu o măsură educativă.”
În majoritatea statelor europene, vârsta minimă de răspundere penală a unui copil este aceeași, de 14 ani, poate cu mici excepții. De exemplu, în Republica Cehă, nicio persoană care are sub 15 ani în momentul în care se presupune că a comis o infracțiune nu poate fi trasă la răspundere penală, conform Codului penal, dispoziția 11.
În cadrul aceleiași Legii, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, la Capitolul 5, se stabilesc clar care sunt procedurile de protecție atunci când ”a comis o faptă penală și nu răspunde penal”, dar se va ține cont de:
”Art. 80:
condițiile care au facilitat angajarea actului;
gradul de pericol social al faptei comise;
mediul în care copilul a fost crescut și a trăit;
riscul ca copilul să comită o a doua infracțiune prevăzută de legea penală;
orice alte elemente care pot descrie situația copilului.”
Cât despre posibilitatea ca părinții unui minor, chiar și de 14 ani, în lege este stipulat că din punct de vedere a răspunderii penale, nu vor putea răspunde pentru fapta acestuia. Condiția este că minorul să fi a acționat singur și neasistat sau nedeterminat de altcineva. În cazul în care există un prejudiciu material, în cadrul faptei minorului, atunci va exista un proces civil, iar daunele vor fi plătite de părinții minorului