Au loc concedieri nemaiîntâlnite în Europa, în urma crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus. Angajaţii sunt disperaţi. Din păcate, multe companii vor să renunţe şi la România!
Deşi liderii europeni fac eforturi imense pentru ca economia să ajungă la normal, criza cauzată de pandemia de coronavirus este mai gravă decât se aşteptau. Multe societăţi sunt obligate să renunţe la angajaţii lor, spun specialiştii. Din păcate, România se află pe lista ţărilor în care marile companii vor face concedieri masive.
“Vedem un val uriaș de restructurare care vine, în special în Germania, Franța și Statele Unite. În septembrie, octombrie și noiembrie, vom înregistra probabil un milion de șomeri suplimentari doar în Franța – nu doar oameni care lucrează pe termen scurt, ci și oameni cu înaltă calificare”, avertizează Christophe Catoir, preşedintele Adecco pentru Franta şi Europa de Nord.
Potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Co, doar în transport şi comerţ cu amănuntul, aproape 60 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol. Pentru a evita acest lucru, companii precum Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams și Banca Irlandei, vor lua măsuri speciale ca reducerea orelor de muncă.
„Europa a reușit să amortizeze efectele inițiale ale crizei, Dar, după toate probabilitățile, șomajul va crește, mai ales odată ce schemele de ajutor de stat vor fi reduse. Va fi un cutremur și va fi destul de urât”, a declarat John Hurley, senior manager de cercetare la Eurofound, segmentul de cercetare al Uniunii Europene, conform Gandul.ro.
Situaţia economică este şi mai gravă în Statele Unite ale Americii, unde peste 20 de milioane de persoane au fost concediate doar în luna aprilie. Deşi până acum Europa a ţinut în frâu criza economică, lucrurile se îndreaptă către cel mai negru scenariu, spun specialiştii.
„Directorii companiilor își dau seama că pierderile vor dura mult mai mult decât pot supraviețui în baza programelor de sprijin guvernamental, așa că vor începe restructurări. Dacă sunteți Lufthansa, în martie și aprilie probabil ați crezut că această criză este ca SARS și că va trece repede. Supraviețuim acum și revenim la afaceri. Astăzi, estimările lor arată că ne vom întoarce la nivelurile de activitate pre-pandemice abia din 2025”, a declarat Sebastian Stern, co-autor al raportului McKinsey privind impactul pandemiei asupra ocupării forței de muncă.