Florin Cîțu, veste proastă despre majorarea pensiilor: „Trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Avem alte priorități”

Florin Cîțu, veste proastă despre majorarea pensiilor: „Trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Avem alte priorități”
Florin Cîțu, veste proastă despre majorarea pensiilor: "Trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Avem alte priorități" Sursă foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Veste tristă pentru milioane de pensionari. Chiar dacă majorarea pensiilor este un subiect extrem de dezbătut de politicieni, ministrul Finanțelor a venit miercuri cu un anunț care schimbă toate planurile. Acesta a dezvăluit că legea privind majorarea pensiilor nu conținea nicio sursă de finanțare, iar o eventuală creștere cu mai mult de 10% este imposibilă.

În ce condiții se vor majora pensiile

Florin Cîțu vorbește despre pierderile pe care economia le-ar fi pierdut în urma majorării pensiilor așa cum a fost anunțată inițial. Acesta susține că și cu o creștere a economiei cu 4%, majorarea pensiilor ar fi fost o „bombă” pentru stabilitatea economiei României.

Creșterea pensiilor, așa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nicio sursă de finanțare. Guvernul socialist, anul trecut, în noiembrie, a prezentat o notă, aprobată în Guvern, prin care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să destabilizeze bugetul și propunea reeșalonarea creșterii.

Toată lumea știa acest lucru. Nu are nicio legătură cu creșterea economică. Chiar dacă am fi avut creștere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă această creștere (a pensiilor – n.r.) pentru stabilitatea economică a Românei în următorii ani”, a declarat Florin Cîțu, la B1TV.

De asemenea, Cîțu abordează majorarea pensiilor ca fiind pe locul al treilea sau și mai jos, prioritate având investițiile și alte cheltuieli necesare pentru relansarea economiei. Din păcate, banii care le revin bătrânilor, după zeci de ani de muncă, vor întârzia să apară.

Nu putem să discutăm despre pensii fără să discutăm despre investiții sau despre alte cheltuieli care sunt în buget. (…) Nu putem să scoatem din discuție faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Trebuie să avem alte priorități acum.

De aceea venim și spunem «da, creștem pensiile», chiar dacă în toate discuțiile pe care le avem cu instituțiile internaționale, cu oameni raționali, toți îmi spun că este greu, este aproape imposibil să faci acest lucru astăzi, când sunt oameni care poate nu își găsesc locuri de muncă și totuși facem acest efort”, a mai explicat ministrul.

Majorarea pensiilor cu 40%, exclusă

Florin Cîțu a menționat că majorarea cu 40%, așa cum a fost promisă inițial, este imposibil de realizat, acest lucru însemnând prăbușirea economiei românești. Singura speranță pe care Cîțu le-o poate da vârstnicilor este aceea că ar putea exista o majorare cu 10%.

Eu am datoria să fiu responsabil, precaut și transparent cu finanțele publice ale României. Prezint ce se poate face, în condițiile date, cu riscurile aferente.

Bineînțeles că o decizie politică poate să spună că vom crește pensiile cu 40%, dar eu voi spune că, în acel moment, România o să fie închisă pe piețele internaționale, nu o să mai putem finanța nimic și suntem singuri și așa cum ne închidem acum granițele, ne vom închide și finanțatorii, iar bugetul va exploda.

Acel 10% (creștere a pensiilor – n.r.) este ce eu spun că putem face în contextul în care creștem investițiile major, ca să putem să plătim acel 10% anul viitor (…)”, a mai precizat Florin Cîțu.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI