E timpul să ne pregătim pentru criza economică. Românii vor da față-n față cu noi probleme în scurt timp. Ce spun specialiștii?
Banca Națională a României vine cu un avertisment dur pentru toți românii. Din păcate, criza sanitară nu va fi singura pentru care oamenii să-și facă griji, pentru că în scurt timp va veni și criza economică. În timp ce Florin Cîțu îi liniștește pe români cu date spectaculoase ale economiei țării noastre, BNR demontează orice declarații ale ministrlui de Finanțe despre starea României.
Un raport al sursei citate anunță că avem o scădere de 1.9% în primele luni ale anului curent, deși anul trecut aveam o creștere economică de 4.3% în ultimele trei luni. Banca Națională îl contrazice pe Cîțu, care se aștepta la o revenire grandioasă, spunând că reveirea economică a națiunii e de așteptat a fi una lentă.
BNR mai transmite și că dacă ne com confrunta cu un al doilea val al pandemiei și un nou set de restricții, statul nu va avea suficiente venituri și nu este pregătit să dea piept unui astfel de scenariu. În acest context, ne paște o nouă criză economică. Deficitul era de peste 7.2% în anul 2009, iar în 2020 specialiștii se așteptau ca acesta să fie tot pe acolo, nu o explozie economică precum a afirmat ministrul de Finanțe. Pe măsură ce veniturile scad, scade și consumul, pentru că românii vor fi mai restrictivi pentru că nu vor mai avea atât de mulți bani de cheltuit.
Un alt avertisment al sursei citate vine și către pensii. Dacă toate cheltuielile bugetare vor crește, atunci vom avea un deficit bugetar și mai mare – diferență dintre venituri și cheltuieli.
„Normal că suntem îngrijorați de un al doilea val de pandemie pentru că ar însemna noi restricții de circulație, noi restricții pentru unitățile de producție, de comerț, dar asta se întâmplă în toată lumea”
Adrian Vasilescu, consiliel al guvernatorului BNR
Când își va face apariția criza economică în România?
Economia țării este deja afectată de criza sanitară, iar majorarea pensiilor și a alocațiilor ar putea duce la o gaură și mai mare în bugetul țării, criza financiară fiind iminentă chiar și înainte de epidemia cu coronavirus.
„Nu va fi o revenire atât de rapidă pe cât a fost căderea. În scenariul cel mai optimist am putea să trecem peste vârful ei chiar la începutul anului următor. Vom ieși abia prin 2023, probabil, chiar 2024 în scenadiul cel mai pesimist”
Dragoș Cabat, analist