Familiile monoparentale cu probleme financiare ar putea beneficia de ajutor de la stat, conform unui proiect de lege propus de deputații PSD și PMP.
Statul îți dă bani dacă formezi o familie monoparentală și îți este greu să-ți crești copilul sau copiii. Una dintre condiții ca să beneficiezi de ajutor de la stat este să ca banii din care trăiești să nu fie mai mulți decât suma netă echivalentă cu salariul minim brut pe economie.
Deputații definesc familia monoparentală acea familie formată dintr-o persoană adultă (de regulă, unul dintre părinți) și copilul sau copiii pe care îi cresc până la vârsta de 18 ani sau până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ-cursuri la zi și care locuiesc împreună.
Mai pe larg, persoana singură din familia monoparentală este persoana care:
Ajutorul financiar oferit de stat este destinat doar familiilor monoparentale cu probleme financiare. Asta înseamnă că acea familie trăiește cu un venit mediu lunar mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe țară.
De asemenea, iei ajutorul de la stat doar în cazul în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii, cu excepția celor care le întrerup din motive medicale și nu au absențe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare.
Cu alte cuvinte, un copil care renunță la o școală obișnuită din motive medicale (orbire, surzenie etc.) este pus pe același nivel cu unul care nu mai merge la școală pentru că nu mai vrea și pierde și ajutorul social.
În situația în care unul dintre copii repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale ori absențele înregistrate și nemotivate depășesc numărul de 20%/semestru, se poate solicita acordarea dreptului la formele de sprijin prevăzute de prezenta lege numai după începerea anului școlar următor.