A fost decretată “stare de urgenţă ecologică” în Mauritius! O navă cu aproape 4.000 de tone de petrol a eşuat în largul coastelor frumoaselor insule. Vaporul deţinut de o companie japoneză s-a ciocnit, pe 25 iulie, cu un recif de corali. Imaginile dezastrului sunt înfiorătoare!
Pe 25 iulie 2020, nava MV Wakashio, un tanc petrolier, s-a ciocnit de un recif de corali din estul insulei, în apropierea rezervației Blue Bay Marine Park. Locul este celebru în întreaga lume pentru apele clare şi plajele cu nisip alb si fin. Ambarcaţiunea, înregistrată în Panama, avea 4.000 de tone de combustibil la bord.
Premierul Pravind Jugnauth a cerut ajutorul Franţei dat fiind că autorităţile locale nu sunt pregătite pentru a face faţă unui asemenea dezastru ecologic. Aşa cum ea de aşteptat, statul european a trimis o navă din marina
franceză, Le Champlain, în timp ce un avion militar explorează zona unde a avut loc deversarea, cu echipamente de luptă antipoluare specializate și cu experți la bord. Din fericire, echipajul navei eșuate a fost evacuat între timp.
Imaginile realizate de cei de la Reuters în ultimele zile demonstrează cât de mari sunt daunele. Scurgerile de combustibil au afectat o mare parte din apa mării albastre. În plus, petrolul se deplasează către lagune şi recifele de corali, afectând grav şi plajele cu celebrul nisip alb.
Deversarea petrolului în apele Oceanului Indian reprezintă un dezastru ecologic, dar şi unul economic. Mauritius se bazează pe pescuit şi turism, cele două ramuri fiind deja extrem de afectate de pandemia de COVID-19.
Astfel, cei peste 1,3 milioane de locuitori care depindeau de cele mai frumoase recife de corali din lume sunt în pragul disperării.
Republica Mauritius este o țară insulară din largul coastelor continentului african în sud-vestul Oceanului Indian, la aproximativ 900 km est de Madagascar. Mauritius face parte din insulele Mascarene împreună cu insula franceză Réunion.