Un milion din cele opt milioane de specii ale planetei sunt amenințate cu dispariția. Și pentru această situație e de vină omul. Este considerat cel mai mare pericol de pierdere a unor specii de plante, păsări și animale pe care Terra riscă să o sufere.
Raportul a fost prezentat de Platforma pentru Biodiversitate și serviciile ecosistemice (IPBES). Este un grup interguvernamental pentru politică științifică.
Documentul prezintă „o imagine sumbră a unei planete devastate de o populație umană din ce în ce mai mare”. Iar creșterea populației înseamnă un „consum insațisabil distruge lumea naturală”, potrivit CNN.
Rata globală de dispariție a speciilor este enorm, atrag atenția 145 de experți din 50 de țări, cei care au realizat studiul.
„(…) Este deja de zeci de sute de ori mai mare decât a fost, în medie, în ultimii 10 milioane de ani.” Comisia IPBES
Habitatul în scădere, exploatarea resurselor naturale, schimbările climatice și poluarea reprezintă principalul motiv al pierderii speciilor.
Astfel, sunt amenințați cu dispariția mai mult de 40% din amfibieni, 33% din recifurile de corali și peste o treime din totalul mamiferelor marine.
„Sănătatea ecosistemelor de care depind noi și toate celelalte specii se deteriorează mai repede decât oricând.” Robert Watson, președintele IPBES
Raportul vine la șase luni după o altă statistică oficială îngrijorătoare. Grupul Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat că Terra are mai puțin de 12 ani pentru a evita efectele puternice ale încălzirii globale.
În același mod în care raportul IPCC a pus criza climatică pe agenda politică, autorii raportului IPBES speră că va aduce problema speciilor aflate în pericol în lumina reflectoarelor globale.
La fel ca în cazul schimbărilor climatice, oamenii sunt considerați principalii vinovați ai daunelor legate de biodiversitate. Specia umană a modificat 75% din suprafața pământului și 66% din ecosistemele marine încă din perioada preindustrială.
Raportul subliniază impactul dezastruos al creșterii populației și creșterea galopantă a cererii. Documentul subliniază că populația lumii sa dublat (de la 3,7 la 7,6 miliarde de euro) în ultimii 50 de ani. Produsul intern brut aferent fiecărie persoane este de patru ori mai mare.
Mai mult de o treime din pământul lumii și 75% din resursele de apă dulce sunt utilizate pentru producția de culturi agricole sau animale.