Oamenii de ştiinţă de la NASA au făcut o descoperire de-a dreptul istorică. Ce au aflat specialiştii despre ceea ce se întâmplă în spaţiu?!
Cercetătorii de la NASA au anunţat descoperirea celui mai mare crater de impact din întregul Sistem Solar. Practic, acesta acoperă o regiune uriaşă de pe cea mai mare lună a lui Jupiter, Ganymede.
Oamenii de ştiinţă care au realizat noul studiu au dorit reexaminarea unor observaţii făcute în urma unor misiuni mai vechi cu privire la Ganymede. Acesta este un satelit mai mare chiar decât planeta Mercur. Se pare că aceştia au fost atraşi de o serie de caracteristici de relief similare unor brazde care apar în zonele geologice cele mai vechi ale suprafeţei lunii.
Dacă studiile anterioare arătau că ar putea fi urme cauzate de un impact care să lase cicatrice pe una dintre emisferele lui Ganymede, se pare că lucrurile stau cu totul altfel. Cercetătorii au ajuns acum la concluzia că a fost vorba de un impact suficient de puternic pentru a afecta întreaga suprafaţă a satelitului.
Studiul arată ca Ganymede a trecut, cel mai probabil, printr-un impact cu un asteroid de dimensiuni cu un diametru cuprins între 50 şi 150 de kilometri. Astfel, s-au format nişte inele de fractură la suprafaţă, care după miii de ani au devenit încreţiturile vizibile în prezent.
Dacă modelul computerizat aplicat de cercetători este corect, atunci acest impact este cel mai mare descoperit vreodată în sistemul solar, cu o rază de până la 7.800 km lungime. Până acum, cel mai mare era considerat Craterul Valhalla, aflat pe un alt satelit al lui Jupiter, Callisto (are o rază de 1.900 de kilometri).
Oamenii de ştiinţă au început prin a analiza datele obţinute în misiunile Voyager ale NASA, care au survolat planeta Jupiter în 1979, dar şi de misiunea Galileo. Acesta a petrecut 8 ani (începutul anilor 2000) studiind cea mai mare planetă a Sistemului Solar şi sateliţii săi.