În acest articol vă vom povesti puțin despre Ochiul Saharei, o formațiune misterioasă descoperită încă din anul 1965, dar care nu încetează să uimească nici astăzi. Cu un diametru de 40 de km, Ochiul Saharei este, totuși, greu de observat de la sol. Ce spun oamenii de știință despre misterul care încă nu a fost elucidat, aflați în continuare.
Ochiul Saharei, o formațiune naturală misterioasă, are un diametru de 40 de km și, cu toate acestea, se ascunde de ochii curioși, fiind foarte dificil de observat de la sol. Poziționată în vestul deșertului Sahara, pe actualul teritoriu al Mauritaniei, această formațiune geologică a fost descoperită în anul 1965, în timpul misiunii spațiale Gemini IV, când astronauților li s-a cerut să faca fotografii Pământului.
Totodată, aceștia au fost rugați să fie atenți la „orice trăsătură circulară de mari dimensiuni, care ar putea evidenția structuri de impact“.
Astfel de cratere de impact sunt importante din punct de vedere geologic, oferindu-ne multe detalii despre istoria Terrei. Mai mult, cunoscând numărul cazurilor în care rocile spațiale s-au prăbușit pe planeta noastră, oamenii de știință pot face predicții cu privire la viitor.
Așa se face că, inițial, cercetătorii au crezut că Ochiul Saharei este un crater de impact. Însă, din cauza faptului că nu au găsit suficientă rocă topită pentru a susține această teorie, ea a fost demontată. Tocmai de aceea, de atunci și până acum, majoritatea oamenilor de știință susțin că structura nu este altceva decât o formațiune naturală.
Potrivit lor, inelul principal al Ochiului Saharei este format din rămășițele erodate a ceea ce a fost odată o calotă de straturi ale scoarței terestre. Formațiunea misterioasă din Mauritania le dă încă bătai de cap cercetătorilor, care au multe întrebări cu privire la ea.
Însă, doi cercetători canadieni vin cu o nouă teorie și anume că formațiunea Ochiul Saharei a început a se forma cu peste 100 de milioane de ani, culminând cu momentul în care supercontinentul Pangaea s-a rupt, creând actualele continente ale Africii și Americii de Sud. Astfel, roca topită s-a ridicat la suprafață, dând naștere unui dom, pe care îl numim astăzi Ochiul Saharei.