Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a confirmat câți bani au fost pregătiți pentru a rezolva una dintre cele mai grave probleme pe care le au școlile din mediul rural: toaletele insalubre din curte.
Ecaterina Andronescu se află zilele acestea la Arad, pentru a verifica stadiul unor investiții în școlile de stat și pentru a discuta cu reprezentanți ai profesorilor și cu autoritățile locale despre diversele probleme pe care le au în instituțiile de învățământ.
Și trebuie spus că nu sunt deloc puține aceste probleme, dar sunt neschimbate de vreo 60 de ani. Ministrul Educației vine însă bani care vor fi investiți pentru a rezolva una dintre cele mai apăsătoare probleme: toaletele.
„Anul acesta avem 65 milioane de lei pentru acest subiect. În acest moment este elaborat draftul de hotărâre de guvern, el va intra în Guvernul României în următoarele săptămâni, pentru că trebuie să obţinem semnăturile de la ceilalţi colegi miniştri. Sperăm să rezolvăm toate problemele de acest fel, cu resursele pe care le avem, pentru că este gândit un sistem modular, care are dimensiuni proporţionale cu numărul copiilor din şcoală. Vom trimite banii la inspectorate şi prin inspectorate la primării. Patrimoniul şcolilor este la primării şi primăria este singura structură administrativă care poate să facă investiţii în şcoală.” Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, Digi24.
În România, în 2019 (și, probabil, și în anii care vor urma), încă mai există școli sau alte instituții de învățământ care au toaletele în curte, cum se făceau cu sute de ani în urmă.
Dacă ești de la oraș și nu prea știi cum sunt aceste WC-uri și de ce sunt atât de criticate, ele pot fi descrise pe scurt astfel: sunt niște gropi denumite haznale, acoperite cu scânduri astfel încât să fie pusă peste ele o cabină minusculă, insalubră, unde, fie vară, fie iarnă, e un chin să o folosești, mai ales de către fetițe și femei.
Timp de 30 de ani, niciun primar și niciun director de la școlile rurale care au astfel de toalete n-au considerat că sunt o problemă până în momentul în care copii au început să cadă în acele haznale. Acele cabine s-au transformat în adevărate capcane cu dejecții.
Până acum, credeam că doar veteranii din al Doilea Război Mondial care au fost luați prizonieri de japonezi știu ce înseamnă să fii afundat în astfel de haznale sau prizonierii din Războiul din Vietnam. Lumea a „evoluat”; acum, și câțiva copii din România secolului XXI știu cum e.