08 mai 2019 | 07:00

Legea pentru tăierea orelor de școală a trecut de Camera Deputaților: elevii au motiv de bucurie

Știri generale
Legea pentru tăierea orelor de școală a trecut de Camera Deputaților: elevii au motiv de bucurie

Elevii din toate ciclurile de învățământ vor avea mai puține ore petrecute la școală, datorită unui proiect de lege care tocmai a trecut de Camera Deputaților cu votul majorității.

Din poziția de prim for sesizat, Camera Deputaților a aprobat marți un proiect de lege pentru modificarea Legii Educației. Documentul cu pricina vizează, aproape exclusiv, reducerea numărul de ore petrecute de copii pe băncile școlii. Inițiativa acestui proiect a venit din partea președintelui Klaus Iohannis, printr-o cerere de reexaminare, potrivit Mediafax.

În mare, proiectul legislativ are trei prevederi importante. În învățământul primar, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ vor fi de doar 20 de ore pe săptămână, de acum înainte. În cazul elevilor de gimnaziu, valoarea crește la 25 de ore pe săptămână, în timp ce, în învățămânul liceal, media va fi de 30 de ore pe săptămână. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.

Deși s-ar putea ca cifrele de mai sus să ți se pară mari, vei fi uimit să afli că în fiecare dintre cele trei cazuri sunt mai mici decât valorire practicate în majoritatea unităților de învățământ de la noi. În forma veche, legea referitoare la orele petrecute la școală avea următoarele valori de referință:

  • Elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opțional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
  • Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Același act normativ pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, trimis în Parlament pentru reexaminare în ianuarie 2019, mai include câteva particularități detaliate mai jos.

„Legea are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, se stabilește numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, în funcţie de nivelul de studii; se completează art.16 şi 27 în sensul acceptării înscrierii, de către unităţile de învăţământ, a persoanelor care nu deţin cod numeric personal; se instituie obligativitatea acordării de către instituţiile de învăţământ superior a unui număr de cel puţin 10 locuri bugetate garantate pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială; se înfiinţează compartimente de consiliere parentală pentru familiile elevilor care au săvârşit acte de violenţă psihologică și consiliere pentru elevi, astfel încât cei implicaţi să poată beneficia de evaluare şi asistenţă psihologică de specialitate”, arată raportul Comisiei pentru Învățământ.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro