Ecaterina Andronescu modifică admiterea la liceu, chiar înainte de probele vocaționale: ”E ilegal!”

Ecaterina Andronescu modifică admiterea la liceu, chiar înainte de probele vocaționale: ”E ilegal!”

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, schimbă data examenelor vocaționale de admitere la liceu, cu doar câteva zile înainte ca acestea să se desfășoare. Informația a fost făcută publică de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

UPDATE / Ecaterina Andronescu s-a răzgândit! Ministrul Educației a revenit la forma de admitere la liceu prevăzută până acum, după ce luni a semnat un ordin de ministru care schimba data examenelor vocaționale de admitere la liceu.


Înscrierile au avut deja loc după calendarul care este în vigoare până la data în care în Monitorul Oficial va fi publicat ordinul semnat de Ecaterina Andronescu. Sunt modificate, de asemenea, datele la care sunt afișate locurile disponibile în licee și în școlile profesionale.

În calendarul vechi sunt prevăzute zilele de 15-17 mai 2019 pentru probele de aptitudini, dar ordinul semnat de ministrul Educației prevede că acestea vor fi amânate pentru 10-12 iunie 2019.

Sindicaliștii din învățământ nu sunt de acord cu modificarea datei de admitere la liceu

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” a emis un comunicat de presă în care precizează că ordinul semnat de Ecaterina Andronescu, prin care se modifică data de admitere la liceu, este ilegal. Sindicaliștii amenință cu acțiuni de protest în cazul în care Ministerul Educației nu va reveni asupra actului normativ.

„Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.

De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal”, se arată în comunicat.

Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte.

De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai.“, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“.