Piețele din România abundă în produse pe care țăranii le cresc în grădinile lor, dar mai vin produse și din import, mai ieftine decât cele românești. Un soi de roșii venit de peste hotare, din însorita Spanie, a prins bine de tot în România. Roșiile Corazon, adoptate de țăranii din România, sunt printre cele mai căutate printre cumpărători.
Roșiile Corazon au miezul roşu aprins, gustos, dulce şi cu seminţe puţine. Soiul cultivat şi în Bărăgan este originar din Spania, cu fructe mari în formă de inimă, cu interior cărnos şi cu aroma clasică a roşiilor tradiţionale. Producătorii spun că recolta nu a fost bogată, pentru că vremea capricioasă le-a dat planurile peste cap.
Unul dintre cultivatori a mărturisit însă că vinde chiar și 100 de kilograme pe zi, într-o piață din București. Aneta Mihalache, de 42 de ani, este producător agricol și are mica afacere de familie în comuna Grădiştea, din judeţul Călăraşi. De 12 ani vinde la piață ce cultivă soțul ei. Spune că nu s-a îmbogăţit, dar nici nu a intrat în datorii.
„Eu cred că dacă munceşti, poţi să trăieşti. Avem doi copii pe care am reuşit să-i ţinem în şcoli, să le asigurăm tot ce a fost necesar. Au fost şi sacrificii, dar tot ce am realizat s-a făcut prin muncă. Soţul este de meserie şofer profesionist, iar eu brodeuză, dar nu am profesat niciodată. Ne-am luat cu grădinăritul şi ne-a prins acest microb. Am şi pierdut, dar Dumnezeu a avut grijă de noi, am reuşit să ne întreţinem”, povesteşte producătoarea pentru adevărul.ro.
„Din păcate pentru noi, deşi cererea peste vară este mai mare, preţurile nu sunt la nivelul pe care ni le-am dori. Piaţa este invadată de produse din import, iar noi trebuie să ne pliem pe aceste preţuri. Degeaba spun eu că am marfă bio, cultivată ca la carte, nu o ia nimeni dacă preţul este ridicat. Sperăm să ne recuperăm măcar investiţia. Cele mai căutate sunt roşiile din soiul Corazon, mari, cu multă pulpă.
Sunt foarte gustoase, dar şi munca este pe măsură. Este un soi care leagă puţine fructe, o roşie ajunge la 500 de grame, şi care necesită multă atenţie şi îngrijiri în solar. Vânzarea este mulţumitoare, aproximativ 100 de kilograme de roşii se vând pe zi. Avem marfă pentru toate gusturile şi buzunarele. Sunt selectate în funcţie de cantitate, iar preţurile variază între 2 şi 5 lei un kilogram”, mai spune Aneta Mihalache.