Într-o singură lună prețul combustibilului s-a scumpit cu 2%, astfel că un plin de benzină costă, astăzi, cu 5 lei mai mult decât la începutul lui iulie. Ce spun experții despre creșterea îngrijorătoare a prețurilor, în continuare.
Experții în energie susțin că majorarea prețurilor la pompă este într-o strânsă legătură cu consumul tot mai mare de combustibil, dat fiind faptul că mulți români preferă să își facă vacanțele în țară și nu pe meleaguri străine, din cauza pandemiei de noul coronavirus.
Creşterea cotaţiilor barilului de petrol, dar și apetitul cetățenilor români pentru expediții prin țară au făcut ca prețul benzinei și al motorinei să cunoască scumpri semnificative în ultimele 30 de zile.
„Este vorba de o creştere de consum în România în raport cu lunile iunie, mai, aprilie, dar chiar şi în raport cu luna iunie din anul 2019. Consumul este undeva cu 5% mai mare faţă de anul trecut. Românii nu au mai mers atât de mult în concedii în străinătate şi au preferat să îşi facă concediile în ţară“, a explicat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, potrivit antena3.ro.
Spre deosebire de luna trecută, preţul mediu al unui litru de carburant, a crescut cu 1,5 %, de unde rezultă că șoferii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru a face un plin. Cu toate acestea, preţul final de la pompă este făcut de piaţă, şi doar companiile petroliere, pe baza propriilor costuri, pot decide cât transmit în preţul final din creşterea fiscalităţii.
Conducătorii auto spun că un leu în plus sau în minus contează, și se așteapă ca scumpirea combustibilului să atragă și alte majorări, în lanț.
Cu toate că prețurile au crescut în ultima lună, România se află pe locul doi, după Bulgaria, în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină şi motorină din Uniunea Europeană (UE).