Discuțiile pe marginea Legii Pensiilor 2020 au fost un adevărat spectacol politic, cu promisiuni, cu retractări, iar cei care au de suferit sunt cei aproape 3 milioane de pensionari. Într-un târziu, mai exact miercuri 29 iulie, Guvernul Orba a anunțat cu cât se vor mări pensiile în acest an.
Într-o conferință de presă susținută ieri, 29 iulie, președintele Klaus Iohannis a certificat ceea ce specialiștii în domeniu spun, încă de la începutul acestei crize, și anume că nu se vor putea mări pensiile, conform celor stipulate inițial în Legea Pensiilor 2020, și anume cu un procent de 40%. Motivul este lesne de înțeles, mai exactlipsa banilor la bugetul centralizat.
”Este evident că o creștere de 40% nu este posibilă. Pur și simplu nu sunt bani. Pe de altă parte este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costul recesiunii.”, a spus Klaus Iohannis.
Acum, întrebarea firească este, până la urmă cu cât va se vor mări pensiile, iar răspunsul a fost la fel de evident ca și declarația președintelui. Guvernul Orban va putea să facă această operare folosind un procent de 10%, maxim 15%. Nu se știe deocamdată dacă această mărire se va face eșalonat sau nu, ministrul de Finanțe spunând că acest aspect este în discuție la nivel guvernamental și de minister.
Într-un interviu dat de Florin Cîțu celor de la Digi 24, s-a discutat despre procentul de 10-15% de mărire a pensiilor, accentuând faptul că această mărire nu va avea niciun efect negativ asupra bugetului de stat. În același context, cum era de așteptat, ministrul a spus că acestă creștere aprobată, de 10%, este o decizie politică și că, în cele din urmă, decizia finală va fi a premierului Ludovic Orban.
„La pensii rămânem la scenariul Ministerul Finanțelor, de 10%. Decizia este una politică și s-ar putea ca premeirul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare. Nu poate fi de 40%. Este o creștere care nu pune în pericol bugetul nici pentru acest an, nici pentru anii viitori, poate 2-3 puncte procentuale în plus față de ceea ce vine la Ministerul de Finanțe. Va fi 10% de la 1 septembrie, se discută de o eșalonare”, a spus Cîțu, la Digi 24.