Un amplu reportaj a fost făcut în Ardeal de către Publicația franceză ”Le Monde”, pe urmele relațiilor dintre Viktor Orban și maghiarii din România.
”Le Monde” scrie că la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, premierul Viktor Orban continuă să cultive amintirea acestui ”dictat”.
”A fost odată un pământ între munți, în spatele interminabilei câmpii a Dunării. Un pământ al „comorilor naturale“ de care „Occidentul a privat Ungaria“, „încălcând frontiere milenare“ pentru a-i forța pe maghiari să trăiască în spatele unor „frontiere imposibil de apărat”, transformând națiunea în „culoar al morții“.
În felul acesta s-a exprimat premierul maghiar, pe 6 iunie, pentru comemorarea ”tragediei naționale” pe care o reprezintă tratatul de la Trianon, care a fost semnat într-o anexă a Palatului Versailles la data de 4 iunie 1920 și care încă reprezintă o rană sângerândă pentru o bună parte a maghiarilor după 100 de ani.
Tratatul semnat între statele victorioase din Primul Război Mondial și reprezentanții Ungariei învinsă, aliată cu Reich-ul german a însemnat pierderea a două treimi din teritoriul fostului regat al Ungariei.
O treime a populațiilor maghiarofone a fost lăsată în noile țări vecine, precum Cehoslovacia și România. Niciun ungur nu poate ignora ce este Trianon, acest „dictat“ impus unei națiuni mândre, dar izolată lingvistic de puterile victorioase, începând cu Franța unde Tratatul, la fel ca numeroase alte convenții care au reconfigurat frontierele Europei după 1918, este în mare parte uitat“, scrie „Le Monde“.
Prin inaugurarea unui monument controversat în centrul Budapestei, Viktor Orban plănuia să comemoreze acest eveniment. Dar pandemia i-a stricat planurile premierului. Monumentul trebuia să fie o rampă pe care sunt scrise numele localităților pierdute și care conduce spre o ”flacără eternă” care să simbolizeze Ungaria Mare.
Inaugurarea monumentului a fost însă amânată pentru luna august. Premierul naționalist, Viktor Orban s-a deplasat în localitatea Satoraljaujhely, în apropierea graniței cu Slovacia, unde a vorbit despre suferințele Ungariei.