10 mai 2019 | 18:33

12 beneficii pe care le are usturoiul. Iată de ce este bine să îl consumi

Știri generale
12 beneficii pe care le are usturoiul. Iată de ce este bine să îl consumi

Usturoiul este considerat un „antibiotic” natural pe care e bine să-l incluzi în alimentația zilnică. Are mai multe beneficii pentru organism, iar efectele sale sunt recunoscute încă din Antichitate.

Se știe că românii, la fel ca mulți alții din Europa de Est, sunt mari consumatori de usturoi. Mulți români nu-l consumă doar pentru că e bun pentru sănătate, neapărat, ci mai degrabă pentru că le place, iar asta e bine, Dacă faci parte din tabăra opusă, care a stat mereu departe de el, ar fi bine să vezi care sunt cele 12 beneficii pe care le are usturoiul.

Usturoiul vindecă mai repede rănile și previne căderea părului

Usturoiul este utilizat încă din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea anumitor răni. Cele mai cunoscute tratamente erau cele pentru infecțiile de la nivelul urechii, la copii. Usturoiul acționează ca un antibiotic natural, fără să omoare bacteriile sănătoase.

De exemplu, sucul crud stors din câțiva „căței” de usturoi poate fi turnat direct în urechea infectată. Calmează durerea și înlătură infecția daca urmezi un astfel de tratament.

În plus, consumul de usturoi contribuie și la tonifierea pielii, întărește unghiile și părul. E bun în special dacă ai probleme cu căderea părului.

Reduce colesterolul „rău”

Numeroase studii și rezultate ale unor tratamente au demonstrat că usturoiul este foarte eficient în reducerea colesterolului. Consumat pe termen lung, acesta poate reduce semnificativ colesterolul LDL („rău”), dar și excesul de glucoză din sânge.

Are efecte antifungice

Consumul pe termen lung de usturoi ajută la prevenirea instalării unor bacterii care duc la formarea unor ciuperci – cum este Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric și cel duodenal.

Agenții săi activi sulfuroși fiind capabili să dezintegreze pereții celulari și proteinele acestei ciuperci.

Usturoiul este ca un antibiotic natural și antiparazitar

Acesta luptă împotriva unor micro-organisme ca stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum și împotriva paraziților intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc.) prin efectul său antihelmintic. Este bun și în cazul herpesului sau în cazuri de viroze, bronșite sau traheite.

Reduce tensiunea arterială

Orice medic bun ar trebui să prescrie consumul de usturoi pe termen lung pentru pacienții cu hipertensiune arterială. Există studii medicale care au arătat că 600 – 900 de grame de usturoi consumat de vreo patru ori pe săptămână, pe termen lung (șase luni – un an), reduce semnificativ tensiunea.

Previne arteroscleroza

Datorită faptului că usturoiul reduce tensiunea arterială și colesterolul, contribuie și la reglarea nivelului de grăsimi din sânge, în special nivelul de trigliceride. Prin urmare, este bun pentru inimă și pentru circulația sangvină.

E bun dacă ai probleme cu stomacul

Are efecte benefice și pentru sistemul digestiv, în special cazurilor de tulburări funcționale, cum ar fi bilă leneșă, colite de fermentație, balonări, flatulență sau constipație.

Combate tahicardia

Consumul de usturoi îmbunătățește performanța cardiacă. Usturoiul combate tahicardia și spasmele coronare, responsabile de crizele de angină și a infarctului miocardic.

Usturoiul ameliorează durerile de cap

Un efect mai puțin cunoscut, dar demonstrat, ca urmare a efectului vasodilator, în special la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Asta înseamnă că reduce durerile de cap în cazul persoanelor care n-au anumite probleme severe care le cauzează.

Este anticancerigen

Cancerul face ravagii în lume, dar oamenii care consumă usturoi și ceapă prezintă un risc foarte scăzut de apariție a cancerului gastric, de piele sau de colon.

Usturoiul conține o substanță numită dialil disulfid, care distruge celulele canceroase și-ți dezvoltă un sistem imunitar puternic.

Oferă protecție împotriva radicalilor liberi

Usturoiul protejează celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, cum ar fi hidrogen-peroxidul sau alți radicali liberi de peroxid.

Este un bun detoxifiant și-ți prelungește viața

Este foarte eficient în eliminarea toxinelor din organism, îți dă o stare generală bună și logevitate, ca urmare și a celorlalte beneficii menționate. Este un excelent sudorific, expectorant, tonic și antispatic.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro