Clătitele sunt o specialitate bretonă, o regiune din nord-vestul Franței, care a devenit cunoscută și apreciată rapid în toată lumea. Pot fi dulci, cât și sărate, iar umpluturile variază de la cele mai simple, cum ar fi dulceață sau miere, până la combinații spectaculoase. De asemenea, pentru cei care adoră combinația de brânză cu stafide, există și o rețetă de clătite peste asta.
Ingrediente umplutură
Prepararea foii
Se spală ouăle și se trec prin jet de apă rece, apoi se cerne făina, în timp ce laptele se fierbe. Ouăle se bat cu ajutorul unui tel, amestecându-le cu făina, laptele, un praf de sare și apă minerală, până se obține o pastă omogenă, semilichidă. Se încinge o tigaie cu marginile joase, se unge cu ulei, iar cu ajutorul unui polonic se toarnă un strat subțire de compoziție așa încât să se acopere fundul tigăii. Se coace la foc mare, pe ambele părți, iar când este gata se răstoarnă pe o farfurie, continuând cu următoarea.
Umplutura
Pune într-un castron încăpător brânza de vaci, smântâna, zahărul, sarea, ouăle și stafidele, apoi rade deasupra coaja unei lămâi. Amestecă totul cu o lingură și umplutura este gata. În final, aceasta trebuie să fie moale și curgătoare. Dacă ai scăpat mai mult lichid decât era necesar, poți ”drege” cu amidon, făină, griș sau pesmet, dar cu moderație, căci aceste adaosuri o întăresc și o fac mai seacă.