Guvernul a ajuns, în sfârșit, la o concluzie finală în ceea ce privește cvorumul pentru referendumul din 26 mai. Propus de Klaus Iohannis, evident că n-a picat bine Guvernului PSD, așa că Viorica Dăncilă a încercat toate pârghiile mai mult sau mai puțin Constituționale ca să modifice acest referendum.
Dacă tot avem un guvern și un partid aflat la putere formate doar din oameni onești, e greu de înțeles de ce premierul și liderul PSD, Liviu Dragnea, se împotrivesc atât de mult acestui referendum referitor la corupție.
Inițial, Guvernul dăduse o ordonanță de urgență, publicată în Monitorul Oficial, în care s-ar fi dorit majorarea cvorumului, adică exista teama că s-ar putea să fie o prezență prea mare la vot, așa că s-a încercat influențarea rezultatului chiar înainte de a începe măcar referendumul.
Viorica Dăncilă s-a răzgândit, însă, iar din textul ordonanței de urgență a dispărut acea modificare.
Autoritatea Electorală Permanentă publicase înainte de ședința de Guvern niște variante în care procentul de 30% de prezență la vot să calculeze în funcție de numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Evident, Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste.
Cumva, această prevedere a dispărut din ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că vom avea același cvorum ca până acum, de 30%, calculat ca până acum.
La data de 28 februarie 2019, în Registrul electoral, erau înscriși 18.937.258 de români cu drept de vot. Dintre aceștia, 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS. Iar în listele electorale permanente sunt înscriși cetățenii cu domiciliul sau reședința în țară.
Referendumul pe tema corupției va avea loc tot pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. În mod normal, ar fi trebuit să fie în zile sau măcar în locații diferite, dar tot Guvernul a dorit să fie așa.