Nicolae Ceaușescu și Elena le permiteau românilor să se distreze la mare în timpul comunismului. Astfel, trei luni pe an, Litoralul românesc era o oază de distracţie. În toate stațiunile se organizau concerte, discoteci, prezentări de modă şi chiar concursuri de Miss, pe plajă.
Românii se distrau toți la fel pe timpul comunismului la mare. Fără a afișa haine de firmă, maşini de lux sau tatuaje, înainte de Revoluția din 1989 românii mergeau la mare și se distrau pe cinste. Și atunci, ca și acum, stațiunea Mamaia era una dintre cele mai căutate staţiuni de la Marea Neagră. Nu era punct de atracție doar pentr români, stațiunea atrăgea și foarte mulți turişti din Suedia și Germania.
Celebrul Teatru de vară, care astăzi a ajuns o ruină, găzduia în fiecare an Festivalul de muzică Uşoară de la Mamaia, unde românii puteau vedea live vedete precum Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer…etc.
Distracţia era dusă la alt nivel în celebrul club Melody, din staţiune. Acesta era frecventat chiar şi de Nicu Ceauşescu, fiul celebrilor dictatori. Balerinele de aici făceau furori printre străini, iar coregrafia spectacolelor era semnată de celebrul dansator Cornel Patrichi. În incintă aveau loc constant prezentări de modă făcute de către manechinele de la Casa Venus, din trupa condusă de Zina Dumitrescu.
Costineşti era cea de-a doua stațiune preferată când venea vorba de concediul mlka Marea Neagră. Aici veneau în special tinerii. Aici se construise cea mai mare discotecă în aer liber din Estul Europei, Disco Tineretului, iar Radio Vacanţa aduna pe plajă mii de români și străini dornici de distracţie. Se asculta și muzică străină, iar la teatrul de vară cântau toate trupele rock şi artiştii importanţi. Tot aici aveau loc și proiecţii de film.