Deși cu toții vorbesc de solidaritate în această perioadă marcată de criza pandemică, aleșii au mare grijă ca nu cumva să le scadă veniturile. Au trecut trei luni de când a fost depusă inițiativa legislativă privind reducerea indemnizației senatorilor și deputaților cu 25%, iar de atunci stă la loc sigur în sertarele din Parlament.
Au trecut nu mai puțin de trei luni de când deputatul USR, Tudor Benga, a depus un proiect legislativ prin care propunea reducerea indemnizației senatorilor și deputaților cu 25% din cauza epidemiei de COVID-19.
Pe 1 aprilie, proiectul USR a fost înregistrat la Camera Deputaților, ulterior a primit un punct de vedere de la Consiliul Legislativ și de la Guvern, iar de atunci a fost dat uitării în sertarele din Parlament. Inițiativa legislativă are un singur punct care modifică Statutul aleșilor: „pe perioada stării de urgență și ulterior acesteia timp de 6 luni calendaristice, indemnizația lunară a deputaților și senatorilor se reduce cu 25%“.
„E nevoie de un efort colectiv pentru a ajuta la redresarea situației economice…Parlamentarii trebuie să dea dovadă de spirit civic și să își manifeste solidaritatea cu cetățenii din circumscripțiile în care au fost aleși și cu angajații trimiși în șomaj tehnic care sunt plătiți cu 75% din salariul de bază“, se arată în expunerea de motive.
Tot la începutul lunii aprilie, premierul Ludovic Orban aborda același subiect: nevoia de solidaritate. El îi solicita ministrului Muncii „să găsească o formă de exprimare a solidarității și pentru șefime, pentru demnitari“.
Deși totul părea doar o formalitate (cu un proiect în Parlament și o poziție favorabilă a prim-ministrului), proiectul legislativ a fost repede dat uitării.
„Este încă un caz în care majoritatea parlamentară ne blochează proiectele prin sertare. Avem proiecte ca Fără penali în funcții publice, care este blocat în sertarul Comisiei Juridice de la Cameră. Avem abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, blocat la introducerea în plenul comun. Și acest proiect de solidaritate este blocat în sertarul Birourilor Permanente Reunite. PSD, în special, este specialist în folosirea pârghiilor de control parlamentare pentru a refuza dezbaterea asupra temelor care nu le convin“, a declarat liderul grupului USR din Camera Deputaților, Cătălin Drulă.