În urmă cu 11 ani, România a devenit mai mare cu 9700 km² de spații maritime, platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră. Aceasta a fost singura extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României de după Marea Unire care a avut loc în anul 1918.
Extindrea României cu 9700 de kilometri pătrați a avut loc pe data de 3 fabruarie 2009. Atunci, Curtea Internațională de Justiție de la Haga (CIJ) a hotărât prin decizia cu numărul 100 că Insula Șerpilor nu face parte din țărmul Ucrainei, astfel că a fost împărțită. De asemenea, CIJ a spus că teritoriul nu este insulă, ci stâncă, ceea ce face să i se atribuie o mare teritorială nu mai mare de 12 mile marine.
„Curtea nu are jurisdictie asupra delimitarii apelor maritime ci doar a platoului continental si a zonelor economice exclusive. Aceasta este jurisdictia Curtii. Dar nu exista niciun obstacol ca CIJ sa deseneze o linie de delimitare intre cele doua parti„, a afirmat Rosalyn Higgins, președinta CIJ. Decizia Curţii arată că pentru România se vor lua în considerare 248 de km, iar pentru Ucraina 705, multe dintre segmente fiind excluse din metoda Curţii.
În anul 2009, președintele României era Traian Băsescu. Acesta declara că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie în disputa cu Ucraina privind delimitarea platoului continental dă dreptate țării noastre şi a aprecia că sentinţa este un real succes al Ministerului de Externe.
„Hotărârea pe care a pronunţat-o astăzi Curtea recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34 % din zona în dispută cu Ucraina”, a spus Aurescu. Zona conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu, agentul României la CIJ declara că decizia Curţii în cazul procesului cu Ucraina acordă României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental, reprezentând 79,34% din totalul suprafeţei în dispută.
„Hotărârea pe care a pronunţat-o astăzi Curtea recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34 % din zona în dispută cu Ucraina„, a declarat Bogdan Aurescu. Zona care a revenit României ar conţine aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol, mai spunea Bogdan Aurescu.